Za jednu noć više od 60 mrtvih

Više od šezdeset ljudi je poginulo u sukobima režimskih snaga i oružanih grupa koji su prošle noći izbili na severozapadu Sirije.

Izvor: B92

Petak, 20.12.2019.

13:25

Za jednu noć više od 60 mrtvih
Ilustracija: Depositphotos/eltoro69

Po Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava (OSDH), 38 džihadista i pobunjenika poginulo je u borbama u regionu Idliba, a uz njih 23 prorežimska borca.

Uporedo ruske vazduhoplovne snage koje podržavaju režim u Damasku, bombarduju to područje, navodi OSDH i dodaje da stanovnici masovno beže.

Regionom Idliba, gde žive tri miliona ljudi, od kojih su mnogi izbeglice iz drugih sirijskih regiona, vladaju džihadisti iz grupe "Hajat Tahrir al-Ham" (HTS), bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Taj region koji i dalje izmiče vlasti sirijskog režima, bio je predmet sporazuma o prekidu vatre krajem avgusta, ali se taj dogovor raspao posle više nedelja bombaških napada i sukoba.

U sredu, humanitarni savetnik specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju, Nadžat Rohdi pozvao je "hitnu deeskalaciju", zbog napada režima bombama od čega su poginula 23 civila.

Uprkos primirju koje je najavila Moskva, u bombardovanju i borbama u Siriji je od kraja avgusta poginulo više od 250 civila i stotine boraca iz oba suprotstavljena tabora, navodi OSDH.

U oktobru je sirijski predsednik Bašar al-Asad prvi put posetio pokrajini Idlib od 2011. godine, kada je počeo rat, i rekao da je bitka za Idlib bila ključna za okončanje rata.

U ratu u Siriji, izazvanom sukobom prodemokratskih demonstranata i režima u Damasku, poginulo je više od 370.000 ljudi, a milioni su u izbeglištvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: