"Ako hoćete pare, odbijte antisemitizam. Vrlo jednostavno"

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je izvršnu naredbu usmerenu na suzbijanje antisemitskog maltretiranja na fakultetskim kampusima.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2019.

10:00

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

"Ako želite da prihvatite ogroman iznos dolara od države koji dobijate svake godine, morate odbiti antisemitizam. Vrlo je jednostavno", poručio je Tramp univerzitetima.

U skladu sa naredbom, Ministarstvo za obrazovanje će razmotriti definiciju antisemitizma po Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust - koja može uključivati kritiku Izraela - kada ocenjuje pritužbe na diskriminaciju prema Zakonu o gradjanskim pravima.

To znači da bi se mogla uskratiti sredstva školama za koje se utvrdi da su prekršili odredbe tog zakona, prenosi AP.

Ova naredba dolazi u trenutku kada pokret bojkota, odustajanja od investiranja i sankcija protiv izraelske vlade zbog njenog postupanja sa Palestincima postaje sve istaknutiji na nekim fakultetskim kampusima.

Izraelska vlada pozvala je saveznike da obuzdaju taj pokret bojkota, dok pristalice negiraju optužbe za antisemitizam i opisuju sebe kao kritične prema izraelskom odlučivanju, a ne Jevrejima.

"Moja administracija nikada neće tolerisati zabranjivanje, progon ili ućutkivanje jevrejskog naroda. Snažno osudjujemo ovu antisemitsku kampanju protiv države Izrael i njenih gradjana'', rekao je Tramp.

Međutim, kritičari kažu da se naredba zasniva na zastarelom zakonodavstvu koje je dizajnirano manje za borbu protiv antisemitizma, a više za "ublažavajući efekat na slobodu govora i za razbijanje izraelskih kritičara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: