Crna Gora: Inoviran Predlog zakona o slobodi veroispovesti

Podgorica -- Poslanici parlamenta Crne Gore raspravljaće 24. decembra o inoviranom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracuija: Depositphotos/ xload
Ilustracuija: Depositphotos/ xload

Pročitajte još:


"Podsticaj za autokefalnost CPC dolazi van crkvenih krugova"


"Ko je Bogu objavio rat zna se kako je završio"

Predlog zakona je u četvrtak potvrdila vlada. Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka protive se ovom zakonu.

Kako prenosi podgorički portal CdM, predloženi zakon utvrđuje imovinska prava države nad verskim objektima koji predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore koja je kroz vekove građena i sticana od javnih prihoda države.

Predlogom zakona je propisano da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Međutim, ako bilo koja verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine država će to priznati i poštovati.

Svako sporenje u vezi vlasništva nad verskom imovinom biće rešavano pred nadležnim sudom, kao i svaki drugi imovinski spor, u skladu sa važećim zakonima u Crnoj Gori”, precizirano je ovim dokumentom.

Predloženim zakonom, međutim, nije zadovoljna Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve, koja je za 21. decembra najavila Predbožićni narodni sabor u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i pozvala verujući naro da se toga dana okupe i kaž da su protiv predloženog zakona o veroispovesti.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da na taj način pravoslavni vernici i Crkva još jednom žele da skrenu pažnju domaćoj i stranoj javnosti na, kako je naeo, nepravdu kojoj su izloženi.

Episkop Joanikije je poručio i da je SPC sremna da odbrani svoje svetinje, ako bude trebalo i svojim životima.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin je pojasnio da je namera vlade bila da u jednom krajnje otvorenom dijalogu sa svim verskim zajednicama, pa i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, dođe do rešenja koje će u najmanjoj meri deliti Crnu Goru, nego koje će na odgovarajući način podržati ono što su najviši međunardni pravni standardi u ovoj oblasti.

Pažin je tvrdi i da predstavnici SPC nisu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije, uslovljavajući taj dijalog ujedno razgovorima i istovremenim donošenjem Zakona o restituciji crkvene imovine i zahtevajući da se preotvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za vladu nije bilo prihvatljivo, jer je značilo korak unazad.

Mitropolija crnogosko primorska, međutim, to demantuje i kaže da su vlasti u Crnoj Gori odbile da sa SPC potpišu ugovo kakav imaju sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu