Rusija neće u trku

Rusija se neće uključiti u trku u naoružanju sa NATO-om čak i ako Alijansa poveća svoju vojnu potrošnju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilulstracija: Deposit photos/frizio
Ilulstracija: Deposit photos/frizio

Pročitajte još:

Rusi već stigli, Amerikanci isto, Danci traže još oružja: Zašto je jedna "tačka" svima strateški interes? "Širenje NATO-a je besmisleno i pretnja za Rusiju"

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su evropski saveznici i Kanada od 2016. povećali svoju vojnu potrošnju za 130 milijardi dolara.

Peskov je naveo da povećana potrošnja Alijanse na vojsku povećava zabrinutost Kremlja.

Peskov je, međutim, dodao da Rusija neće da se uključuje u "trku u naoružanju ili u trku u potrošnji" sa NATO-om pošto bi to bilo štetno za privredu zemlje.

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin je više puta istakao da mi delujemo na drugačiji način", rekao je Peskov.

Putin je izjavio juče da širenje NATO i jačanje njegove vojne infrastukture blizu ruskih granica preti bezbednosti Rusije.

Vođe NATO-a, okupljeni danas na samitu u Londonu, nastojali su da umanje svoje razlike i insistirali na tome da ostaju ujedinjeni oko bezbednosnih pitanja i rešeni da brane jedni druge uprkos nizu svađa između predsednika nekih od najvećih zemalja članica Alijanse.

"NATO je agilan, NATO je aktivan, NATO se prilagođava", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg kada su ga novinari pitali da li je najveći bezbednosni savez na svetu u stanju moždane smrti, kao što tvrdi francuski predsednik Emanuel Makron.

"Dok god smo u stanju da isporučimo suštinu onda NATO još jednom dokazuje da smo sposobni da odgovorimo na promenljivo bezbednosno okruženje, i to je najbolji način da se osigura jedinstvo ovog saveza", rekao je on, pred početak samita u luksuznom hotelu kod Londona.

strana 1 od 572 idi na stranu