Kremlj odbacio optužbe Vašingtona: Ne destabilizujemo Libiju

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odbacio je optužbe Vašingtona da Rusija "destabilizuje" Libiju svojim navodnim "vojnim prisustvom".

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

14:28

Kremlj odbacio optužbe Vašingtona: Ne destabilizujemo Libiju
Foro: EPA/ Sergei Karpukhin/ Reuters pool

On je istakao da su to lažne vesti.

"Sve to su definitivno lažne vesti i pozivamo sve da se tako prema njima i odnose", rekao je Peskov novinarima, komentarišući izjavu Davida Šenkera, pomoćnika sekretara Stejt departmenta za Bliski istok, prenosi TAS.

"Postoje mnoge zemlje koje nemaju pravo da pričaju o destabilizaciji Libije nakon onoga što su učinile, jer su u stvari oni uništili tu državu svojim postupcima, koji su bili kršenje međunarodnog prava", naglasio je Peskov.

Šenker je u utorak izjavio da navodno vojno prisustvo Rusije "neverovatno destabilizuje" situaciju u severnoafričkoj zemlji.

Konkretno je pomenuo redovne ruske trupe i plaćenike iz Vagnerove privatne vojne kompanije koja navodno podržava Libijsku nacionalnu armiju.

Trenutno u Libiji postoje dva vrhovna izvršna organa vlasti: međunarodno priznata Vlada nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju s premijerom Fajezom al-Saradžom i privremena vlada Abdulaha al-Tanija, koja se zajedno sa parlamentom nalazi na istoku zemlje i koju podržava Libijska nacionalna armija Kalifa Haftar.

Početkom aprila, feldmaršal Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar je najavio pokretanje ofanzive na Tripoli. Saradž je naredio svim vojnim jedinicama koje su mu odane da se pripreme za odbranu prestonice.

Oružani sukob koji je usledio ostavio je na stotine mrtvih i razorene vitalne infrastrukturne objekte, a hiljade ljudi je moralo da napusti svoje domove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: