"EU se 'opekla' Hrvatskom, pa pooštrila kriterijume"

Proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji je dug između ostalog i zato što put Hrvatske u EU nije bio duži i zahtevniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

14:32

Ilustracija: Depositphotos/sashk0

Kako kažu, EU je poučena iskustvom, kako njeni predstavnici i kažu, pooštrila kriterijume, poručila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ministarka je tako za Tanjug prokomentarisala izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je rekao da je pristupanje Srbije EU dug proces.

"Da je proces pristupanja Hrvatske bio duži i zahtevniji, mozda bi vladavina prava u Hrvatskoj i prava Srba u Hrvatskoj bila bolja, možda bi i životni standard bio viši, i ne bi toliko ljudi odlazilo iz Hrvatske", navela je Joksimovićeva.

Ona dodaje da zato Srbija sada, dok je u statusu kandidata za članstvo, nastoji da stabilizuje ekonomiju, napravi suštinske reforme i zadrži i vrati ljude u zemlju, i da, kada uđe u EU, ne bude zemlja - problem, ni politički, ni ekonomski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: