Izabran izaslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za KiM

Kandidat Nemačke Peter Bejer izabran je za novog izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za KiM.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Četvrtak, 14.11.2019.

14:46

Izabran izaslanik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za KiM
Foto: EPA-EFE/Kushtrim Ternava

Među kandidatima je bio i ruski senator Aleksej Kondratjev, koji je od juna ove godine član PSSE, kao i član spoljnopolitičkog odbora Saveta Federacije, prenosi Sputnjik.

Odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli je pred glasanje izjavio da, ukoliko Kondrajev bude izabran, ne želi s njim da sarađuje. Tim povodom ruski senator je izjavio za Sputnjik da to i nije novost i da je rezultat negativnog ponašanja kosovskih Albanaca prema Rusiji.

Prištinska javnost strahovala je poslednjih dana da bi novi izvestilac PS SE mogao biti Rus, Aleksej Kondratjev, a odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je, ocenjujući tu mogućnost, rekao da bi njegov izbor značio "opasnost po nacionalnu bezbednost" i da u tom slučaju Priština treba da odbije da sarađuje s njim.

Prištinska Gazeta ekspres piše da je Mejer dobio 33 glasa, a da je Kondratjev, za kojeg kažu da je "ruski špijun" i "prosrpski orijentisan", dobio samo šest glasova. Navode i da odluka ovog odbora nije konačna i da treba da prođe kroz još neke procedure u SE, ali je, kažu, najvažnija. Odlazeći šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli tvrdi da nijedno drugo rešenje osim izbora Nemca Petera Bajera, za izvestioca PS SE za Kosovo ne bi bilo prirodno.

Pacoli je ranije izrazio strahovanja da bi za izvestioca PS SE mogao biti izabran Rus Aleksej Kondratjev.

On je tada poručio da, u slučaju da Kondratjev bude izabran, Priština s njim neće sarađivati.

Zadovoljan što se to nije dogodilo i što je za izvestioca PS SE izabran Bajer, Pacoli kaže da će saradnja s poslanikom vladajuće koalicije na čelu sa CDU u nemačkom Bundestagu, biti veoma važna za budućnost kosovskih integracija.

"Bilo koji drugi izbor bio bi neprirodan. Saradnja sa gospodinom Bajerom biće veoma važna za budućnost integracija Kosova", napisao je Pcoli na svom nalogu na Fejsbuku.

Nemački ambasador na Kosovu Kristijan Held pozdravio je izbor Petera Bajera za izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo.

Held je na Tviteru napisao da je Bajerov izbor odlična vest.

"Ovo je zaista sjajna vest. Najlepše želje i čestitke Peteru Bajeru na ovom važnom zadatku. Dobro poznaje Kosovo i region. Sve najbolje“, napisao je ambasador Held, preneo je portal Kosovo onlajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: