Vojska stala iza Anjesove. Stiglo i priznanje iz SAD

Ustavni sud Bolivije, kao i oružane snage te zemlje priznali privremenu predsednicu. Prva strana država koja je to učinila su SAD.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

10:37

Vojska stala iza Anjesove. Stiglo i priznanje iz SAD
Foto: Tanjug/AP Photo/Juan Karita

Senatorka Đanin Anjes proglasila je sebe za privremenu predsednicu pošto je Evo Morales podneo ostavku. Ustavni sud je rekao da "imajući u vidu činjenicu da je prenos predsedničke vlasti potreban u odsustvu predsednika", ova odluka se može doneti "bez zakona ili odluke parlamenta".

Podršku privremenoj privremenoj šefici države izrazio je i Villijams Kaliman, vrhovni komandant oružanih snaga Bolivija, navodi se u izjavi koju je danas objavio dnevnik Pagina Siete, prenosi Tass.

"S obzirom na sve okolnosti i u skladu sa zakonskim propisima, stojimo vam na raspolaganju ", navodi se u saopštenju.

Anez se ranije proglasila za privremenu predsednicu i rekla da će novi predsednički izbori u Boliviji biti održani što je pre moguće.

Predsednički izbori u Boliviji održani su 20. oktobra, a prema Vrhovnom izbornom sudu, aktuelni predsednik Evo Morales pobedio je u prvom krugu. Njegov glavni konkurent, Karlos Mesa, rekao je da ne priznaje Moralesovu pobedu u prvom krugu.

Nakon što su rezultati izbora objavljeni, počeli su masovni protesti i štrajkovi u državi. Najmanje dve osobe su ubijene u protestima, navelo je bolivijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Morales je najavio ostavku 10. novembra i okarakterisao je situaciju u državi kao državni udar. Oružane snage zemlje, opozicija i sindikat su ranije tražili od njega da odstupi sa vlasti. Meksičke vlasti dale su Moralesu politički azil. On je stigao u Meksiko u utorak.

Prva zemlja koja je priznala Anjesovu je Amerika, a to je napisao na svom zvaničnom Tviter nalogu v. d. pomoćnika sekretara Biroa američkog Ministarstva unutrašnjih poslova Majkl Kozak.

"Vršilac dužnosti predsedavajuće Senata Anjes preuzela je odgovornost privremene ustavne predsednice Bolivije", rekao je Kozak i dodao da se SAD raduju saradnji sa njom i drugim civilnim vlastima, koje će organizovati slobodne i poštene izbore što je pre moguće, u skladu sa bolivijskim ustavom", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: