Vlada: Zabrana korišćenja javnih resursa za promociju stranka

Vlada Srbije utvrdila je Predloge dva zakona sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

18:28

Vlada: Zabrana korišćenja javnih resursa za promociju stranka
Ilustracija: EPA-EFE/ Koèa Sulejmanoviæ

Usvojeni su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.

U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

Pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

Navedenim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma - „javni resurs” pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Kako je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje 1. septembra 2020. godine, bilo je neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: