Tri nedelje protesta: Predsednik Čilea se sprema da ispuni jedan od zahteva

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je da priprema nacrt izmene Ustava, usvojenog za vreme diktature Augusta Pinočea (1973-1990).

Izvor: B92

Subota, 09.11.2019.

20:06

Tri nedelje protesta: Predsednik Čilea se sprema da ispuni jedan od zahteva
EPA-EFE/ Elvis Gonzalez

To je jedan od zahteva sa protesta koji se tri nedelje održavaju protiv vlasti Čilea.

"Verujem da su promene Ustava legitimne i o tome ćemo raspravljati. Pripremamo nacrt izmene Ustava", rekao je Pinjera u izjavi čileanskog dnevniku Merkurio (El Mercurio).

Među promenama predviđa se "bolje definisanje prava pojedinca i način poštovanja" tih prava. Ustavni amandmani predviđaju i pojašnjavanje "obaveza države" kao i utvrđivanje "boljih mehanizama građandskog učešća", rekao je Pinjera.

Protesti su počeli 18. oktobra zbog povećanja cene karata za metro u glavnom gradu. Reč je o najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je potom suspendovao odluku o poskupljenju, ali su protesti nastavljeni, potpaljeni nezadovoljstvom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, mada su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

Od Pinočeove diktature, Ustav je imao više od 200 izmena u oko 40 članova, podsetio je Pinjera i dodao da će o izmenana razmatrati Kongres, jer je to jedino nadležno telo koje može da uvaži te izmene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: