Italija – prva zemlja saobaveznim časovima o klimatskim promenama

Učenici u Italiji od naredne godine biće u obavezi da 33 školska sata godišnje posvete časovima tokom kojih će se baviti problemima klimatskih promena.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/oksun70
Ilustracija: Depositphotos/oksun70

Prema navodima italijanskog ministra obrazovanja Lorenca Floramontija, cilj uvođenja ovih mera je pozicioniranje Italije na mesto lidera svetskog ekološkog pokreta.

„Želim da od našeg obrazovnog sistema napravim prvi sistem koji će u svoje središte staviti čoveka i njegovo okruženje“, izjavio je Floramonti, član Pokreta pet zvezdica, koji je poznat po svojoj borbi za ekološke promene.

Uprkos početnim odbijanjima ovog predloga, ovi časovi će se od 2020. održavati u okviru građanskog vaspitanja, ali delom i tokom predavanja iz geografije, fizike i matematike sa ciljem da se učenici i tokom tradicionalnih predmeta susretnu s ovim problemima, prenose svetski mediji.

Podsetimo, Floramontija su često kritikovale desničarske partije zbog podržavanja studentskih ekoloških protesta i kao jednog od zagovarača uvođenja takse na avionske karte, plastiku i zašećerena pića, koju prema istraživanjima podržava 80% Italijana.

strana 1 od 529 idi na stranu