Oglasio se Studentski parlament: Danilo Potparić nije smenjen, istekao mu je mandat

Danilo Potparić nije smenjen, već mu je istekao mandat i još uvek je član Odbora za profesionalnu etiku, piše u saopštenju Studentskog parlamenta Univerziteta.

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2019.

16:53

Oglasio se Studentski parlament: Danilo Potparić nije smenjen, istekao mu je mandat
Ilustracija: Depositphotos/EnginKorkmaz

Studentski parlament oglasio se povodom navoda o smenjivanju Danila Potparića iz Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu podsetivši da je on na tu poziciju izabran u oktobru 2018. godine.

"Od tada kolega nije smenjivan sa te pozicije, niti je na sinoćnoj sednici bilo pokretanja pitanja o ovom odboru i njegovom smenjivanju. Kolega je i dalje član ovog odbora, tako da su spekulacije o njegovoj smeni neistinite, kao i bilo kakvo dovođenje funkcije studenta prorektora sa ovim", navodi se u saopštenju.

Sinoć je održana sedma redovna sednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, pri čemu su članovi Studentskog parlamenta pre početka sednice doneli odluku da sednica bude zatvorena za javnost i da na njoj prisustvuju samo članovi Studentskog parlamenta i to "zbog svih dešavanja u rektoratu Univerziteta u Beogradu, na osnovu člana 95. Poslovnika o radu i organizaciji Studentskog parlamenta".

U saopštenju se navodi da je studentu prorektoru na osnovu člana 36. stava 11. Statuta Univerziteta u Beogradu istekao mandat 1. oktobra ove godine, nakon čega je raspisan konkurs za izbor novog.

"Nakon otvaranja tačke dnevnog reda 'Izbor i imenovanje studenta prorektora Univerziteta u Beogradu' sednici su se priključili prorektor za nastavu prof. dr Petar Bulat i v.d. generalnog sekretara Univerziteta u Beogradu Vladimir Mikić. Profesor Bulat, kao predsednik izborne komisije, predstavio je izveštaj za oba kandidata za mesto studenta prorektora koji su ispunili uslove kandidovanja na ovu poziciju. Kada je kandidat Danilo Potparić pozvan da uđe na sednicu i predstavi se, u više navrata, nije se odazivao. Tada je usledilo predstavljanje drugog kandidata, nakon čega je pristupljeno javnom glasanju o izboru kandidata za mesto studenta prorektora uz prisustvo profesora Bulata i gospodina Mikića. Za kandidata Jagoša Stojanovića, studenta Mašinskog fakulteta, glasalo je 25 delegata, dok je za kolegu Danila Potparića, studenta master studija Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, glasalo 12 članova. Nakon ove tačke dnevnog reda sednicu su napustili profesor Bulat i gospodin Mikić, kako je sednica bila zatvorena za javnost", piše u saopštenju za javnost.

Članovi Studentskog parlamenta Univerziteta su kolegi Jagošu Stojanoviću čestitali na izboru i istovremeno se zahvalili kolegi Danilu Potpariću na dosadašnjem radu na ovoj poziciji.

"Važno je podsetiti javnost da je na Univerzitetu u Beogradu Statutom zabranjeno političko delovanje te je etiketiranje predstavnika studenata kao članova neke od političkih opcija neistinito, nedopustivo i ne doprinosi konstruktivnom dijalogu niti ugledu studenata, njihovih izabranih predstavnika ni Univerziteta kao institucije, te ovakve navode oštro osuđujemo", navode članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Tviter "kampanja"

Nikola Lazić izabran je za novog studenta prorektora Beogradskog univerziteta, što je na Tviteru pokrenulo lavinu komentara.

Iako je doskorašnjem studentu prorektoru Danilu Potpariću istekao mandat u skladu sa regularnom procedurom Univerziteta u Beogradu, lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je na društvenoj mreži Tviter objavio komentar da su "studenti silom smenili studenta prorektora". Neki korisnici popularne društvene mreže su se glasno pridružili kritikovanju ove odluke, ali bilo je i onih koji su demantovali ovakve insinuacije uputivši ih na zvanične procedure Beogradskog univerziteta i činjenicu da je Potpariću istekao mandat još 1. oktobra. Kako je ranije najavljeno, odluka o doktorskoj disertaciji Siniše Malog će biti doneta do 22. ovog meseca, izvesno u atmosferi velikih pritisaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: