Vučić odgovorio Palmeru: Sankcije potpuno neopravdane i nepravedne

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na izvjave specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmera.

Izvor: novosti online
Podeli
EPA-EFE/ Andrej Čukić
EPA-EFE/ Andrej Čukić

"Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse?"

Vučić je odgovorio i na Palmerovu izjavu o kampanji za povlačenje priznanja tzv. Kosova.

"Iznenadila me je činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a nigde nismo prihvatili dogovor da odustanemo od lobiranja niti smo bilo gde to potpisali. Podsetiću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu želeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je neverovatno da i Plamer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju", naveo je predsednik Srbije.

On kaže da uslov za takse odavno ne postoji.

"Ne postoji uslov za postojanje taksa još od 2006. kada smo napravili Cefta sporazum. To je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo slobode kretanja i protoka roba i usluga. To su stvari u koje se ne dira, a oni misle da kada to urade da imaju pravo da traže od Srbije priznavanje Kosova", rekao je Vučić u izjavama za "Novosti".

Palmer je u petak istakao da Srbija rizikuje da SAD uvede sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme.

"Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem", rekao je predsednik Srbije povodom navoda o sankcijama SAD.

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

strana 1 od 124 idi na stranu