Nakon upozorenja Zaeva oglasila se Grčka

Grčka će nastaviti da pažljivo nadgleda da li Severna Makedonija "potpuno poštuje" uslove iz Prespanskog sporazuma, kaže šef grčke diplomatije Nikos Dendijas

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2019.

14:25

Nakon upozorenja Zaeva oglasila se Grčka
EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

Dendijas je to rekao posle upozorenja makedonskog premijera Zorana Zaeva da bi mogao biti ugrožen deo sporazuma koji je okončao višedecenijski spor sa Grčkom, jer su neke odredbe povezane sa izgledima njegove zemlje za pridruživanje EU.

"Zaev još jednom koristi delove Sporazuma za koje smo znali i na koje smo već upozoravali. Dogovor je već doneo rezultate i Severna Makedonija ima korist od otvaranja puta ka integraciji u NATO", izjavio je šef grčke diplomatije, prenosi Ekatimerini.

"Naš cilj je da kroz evropski put rešimo probleme i ublažimo negativne posledice sporazuma. Zato ćemo i dalje pažljivo nadgledati kako naše komšije u potpunosti poštuju svoje obaveze", dodao je on.

Dendijas je takođe kritikovao glavnu opozicionu stranku SIRIZA, koja je potpisala sporazum sa Severnom Makedonijom 2018. godine, koja bi trebalo da razmotri svoju odgovornost za problematični “erga omnes” (prema svima) koji i dalje predstavlja kao uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: