Čileanski predsednik smenio osam ministara - sledi smirivanje krize?

Čileanski predsednik Sebastian Pinjera smenio je osam ministra kako bi smirio najveću političku krizu otkako je 1990. Čile ponovo postao demokratska zemlja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.10.2019.

21:35

Čileanski predsednik smenio osam ministara - sledi smirivanje krize?
EPA-EFE/ELVIS GONZALEZ

Među smenjenima našli su se ministri unutrašnjih poslova i finansija.

Prošlonedeljni protesti koji su izmakli kontroli, već su naveli Pinjeru, milijardera iz desnog centra koji je na izborima 2017. godine pobedio levicu, da obeća promene u korist radničkih slojeva. Obećao je da će povećati minimalac i penzije, smanjiti cene lekova i javnog prevoza i osigurati odgovarajuću zdravstvenu brigu.

Pinjera je otpustio ministra unutrašnjih poslova Andreasa Čedvika, svog rođaka i čoveka od poverenja koji se ovih dana našao na meti kritika jer je demonstrante nazvao kriminalcima. Desničara Čedvika zamenio je Gonzal Blumel, a na mesto dosadašnjeg ministra finansija Felipa Laraina imenovan je Ignjasio Brionesa, profesor ekonomije.
EPA-EFE/ELVIS GONZALEZ
"Čile se promenio pa mora i vlada da se promeni kako bi se suočila sa novim izazovima", rekao je Pinjera u govoru iz predsedničke palate koji je prenosila televizija.

Ovo je treći put da Pinjera pravi reorganizaciju vlade u nešto više od godinu i po dana.

Proteste kakvi do sad nisu viđeni uzrokovalo je poskupljenje karata za podzemnu železnicu za više od tri odsto. Uprkos povlačenju te odluke, nezadovoljstvo u zemlji ne jenjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: