"Nećemo postati stecište migranata"

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović poručio je da njegova zemlja sigurno neće postati stecište velikog broja naglo pristiglih izbeglica.

Izvor: B92

Subota, 26.10.2019.

17:04

Ilustracija: EPA-EFE/ Christian Bruna

Kako je rekao, one bi promenile način života svih građana Hrvatske.

Komentarišući probleme na granici s BiH, ministar je ocenio da će se situacija dodatno pogoršati ukoliko se BiH ne angažuje na svojoj istočnoj granici i dodao da će u slučaju mogućeg nadolazećeg talasa migranata koristiti sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

"Situacija s migrantima se neće rešiti tako što će oni preći granicu. Kolegama u BiH je od samog početka sugerisano da jačaju svoju istočnu granicu za koju i sami priznaju da je ne kontrolišu", rekao je Božinović, ističući da hrvatska policija dodatno jača svoju sposobnosti za kontrolu granice, prenosi Hina.

On je ocenio i da ulazak Hrvatske u Šengen treba da bude jedan od prioriteta Slovenije i Evropske unije, navodeći da onaj ko smatra da je Hrvatska nepripremljena, "ne samo da politizira, već i pokazuje da nema pojma".

"I u slovenačkom političkom životu postoje izjave da je ulazak Hrvatske u Šengen u strateškom interesu Slovenije. Pod rastućim migrantskim pritiskom zadovoljavamo uslov u situaciji u kakvoj dosad nije bila nijedna članica Šhengena. Hrvatska je ispunila 270 preproruka koje su ocenjivali stručnjaci iz Evropske komisije i država članica Šengena", kaže Božinović, prenosi Hina.

On je za Hrvatski radio rekao i da EU "ne samo da treba da podrži Hrvatsku, već joj je to u strateškom interesu".

"Bavarska se naslanja na Austriju i Sloveniju i nije slučajno da bavarski ministar unutrašnjih poslova dolazi u Zagreb kako bi se zahvalio hrvatskoj policiji na njenom radu. Uveren sam da je ulazak Hrvatske jedan od prioriteta Slovenije i Evropske unije", podsetio je Božinović na posetu bavarskog ministra unutrašnjih poslova Joahima Hermana u četvrtak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: