Stejt department naređuje, Bela kuća odbija

Vašington -- Bela kuća odbila je da dostavi dokumenta za koja je izdat nalog, a koji su ključni u istrazi za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Tasos Katopodis
Ilustracija: Getty images/ Tasos Katopodis

To su saopštili u sredu poslanici Predstavničkog doma Kongresa koji predvode istragu.

Adam Šif, predsednik Obaveštajnog odbora, Eliot Engel, predsednik Odbora za spoljne poslove, i Karolin Maloni, vršilac dužnosti predsednika Nadzornog odbora, naveli su u pismu zameniku državnog sekretara Džonu Salivenu da smatraju odbijanje Bele kuće da se povinuje nalogu sub poena "opstrukcijom zakonitih funkcija Kongresa i istrage o impičmentu".

Dodaje se da su odbori prikupili dokaze o direktnoj povezanosti tih dokumenata, uključujući informacije od ogromnog značaja, sa optužbama da je predsednik zloupotrebio moć za ličnu političku dobrobit, prenosi Rojters.

"Odbijanjem da predaju dokumenta, među kojima je beleška o naporima da se zaplaše zaposleni, kao i o komunikacijama u kojima je Tramp od Ukrajine tražiopolitičke istrage, Stejt department ukazuje na to da ti dokumenti podržavaju optužbe protiv predsednika i drugih", navodi se u pismu.

Stejt department naredio dostavu dokumenata

Američki sud naredio je Stejt departmentu da počne da dostavlja dokumenta u vezi s kontaktima administracije predsednika Donalda Trampa sa Ukrajinom u roku od 30 dana, navodeći da su to materijali od javnog interesa.

Dokumente na osnovu Zakona o slobodi informacija traži telo zaduženo za nadgledanje administracije, prenosi AP.

Advokat tog tela Danijel Mekgrat rekao je tokom rasprave u Federalnom sudu u Vašingtonu da su ti dokumenti od velikog javnog interesa i založio se za zajednički rad s vladom kako bi se ustanovilo koji od tih dokumenata mogu da se objave zbog eventualne oznake tajnosti.

Među dokumentima koji nisu sporni mogla bi da se nađe prepiska Trampovog privatnog advokata Rudija Djulijana i ključnog učesnika u skandalu sa Ukrajinom, s obzirom na to da on nije zvaničnik američke administracije.

Poslanici Predstavničkog doma Kongresa koji predvode istragu o Trampovom opozivu optužili su prethodno Belu kuću da je odbila da dostavi dokumenta za koja je izdat nalog, a koji su ključni u istrazi.

strana 1 od 563 idi na stranu