Dogovorena nova deklaracija o nezavisnosti Katalonije

Stranke koje se zalažu za suverenitet Katalonije saglasile su se o tekstu rezolucije kojim nameravaju da nastave "put prema samoodređenju".

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

18:16

Dogovorena nova deklaracija o nezavisnosti Katalonije
Foto: EPA-EFE/ Andreu Dalmau

Tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, koje u regionalnom parlamentu u Barseloni imaju 70 od 135 mesta, saglasile su se o tekstu rezolucije kojom nameravaju da nastave "put prema samoodređenju", prenosi Avaz.ba.

Time su dale zajednički odgovor na presudu španskog Vrhovnog suda koji je pre jedanaest dana osudio dvanaest katalonskih lidera zbog organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Deklaracija nije obavezujući dokument, ali njime katalonski zagovornici nezavisnosti žele pokazati kako je izjašnjavanje na referendumu volja naroda. U tekstu se "brani pravo na samoodređenje i suverenitet naroda Katalonije, kako bi mogao odrediti svoju političku budućnost".

Stranke "Zajedno za Kataloniju", "Katalonska republikanska ljevica" i "Kandidatura narodnog jedinstva" poslaće rezoluciju na glasanje u katalonski parlament, i tu je zatim usvojiti, budući da imaju natpolovičnu većinu. Ona je suprotna odredbi Vrhovnog i Ustavnog suda koji su u svojim presudama naveli kako španski ustav ne dopušta referendum o nezavisnosti. Ali, predsednik katalonskog parlamenta Rodžer Torent je odobrio glasanje o deklaraciji.

"Preuzećemo sve moguće posledice, pravne i lične, kako bi se u parlamentu moglo govoriti o svemu", izjavio je Torent.

Opozicione stranke koje zagovaraju celovitost Španije u katalonskom parlamentu poručile su kako je deklaracija "dimna zavesa" u cilju prikrivanja razlika između ove tri stranke za nezavisnost. Danima se iščekivao zajednički odgovor tri stranke, no zbog njihovog različitog mišljenja kako odgovoriti na zatvorske kazne od 9 do 13 godina osuđenima nije bilo zajedničkog stava. Stranke su pojedinačno davale izjave u kojima su kritizkovale presude. Ulične proteste su, s druge strane, organizovala različita građanska udruženja i sindikati.

Osuđeni zvaničnici su u oktobru 2017. godine proveli referendum uprkos zabrani Ustavnog suda, i zatim proglasili republiku Kataloniju. Ona, međutim, nije zaživela u stvarnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: