"Bregzit gubljenje vremena i energije"

Strazbur -- Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da je Bregzit "gubljenje vremena i energije".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Junker je naveo da mu smeta što svoj petogodišnji mandat nije u većoj meri iskoristio za unapredjenje Unije u interesu i službi građana.

U obraćanju poslanicima EP u Strazburu, Junker je naveo da samo može biti odobren sporazum o Bregzitu koji je prošle nedelje postigtnut sa Londonom kada on bude odobren u britanskom parlamentu.

Prethodno je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao da će lideri Evropske unije odlučiti "u narednim danima" da li da se Velikoj Britaniji odobri još jedno produženje roka za izlazak iz Unije, ističući da njihova odluka zavisi od razvoja situacije u Londonu.

Odluka o produženju roka za Bregzit za tri meseca, posle 31. oktobra, "u velikoj meri će zavisiti od toga šta britanski parlament bude, odnosno ne bude odlučio", rekao je Tusk.

"Bregzit bez dogovora nikada neće biti naša odluka", rekao je Tusk, što su poslanici EP pozdravili aplauzom, preneo je Rojters.

Britanski premijer Boris Džonson doživeo je juče još jedan poraz nakon što je predsednik Donjeg doma parlamenta Džon Berkou saopštio je da vlada ne može da traži od poslanika da ponovo glasaju o sporazumu o Bregzitu.

Džonson je apelovao na poslanike da ove nedelje odobre sporazum o Bregzitu, navodeći da ni on, ni EU ni javnost ne želi novo odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije.

strana 1 od 563 idi na stranu