Hongkong: Demonstranti postavili statuu visoku tri metra - "Dama sloboda" VIDEO/FOTO

Demonstranti u Hongkongu postavili su danas na brdu Lavlja stena veliku statuu koju su nazvali "Dama sloboda", pred današnje proteste u tom gradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
 KWAN KUNG TEMPLE HANDOUT
KWAN KUNG TEMPLE HANDOUT

Statua, koja predstavlja ženu visoku tri metra, s gas-maskom, šlemom i zaštitnim naočarama, dovučena je tokom noći na brdo visoko 500 metara, uprkos jakoj oluji.

Statua u rukama drži crni transparent na kojem piše "Revolucija našeg vremena, oslobodite Hongkong" i predstavlja ženu za koju demonstranti veruju da je pogođena u oko tokom protesta projkektilom koji je ispalila policija, prenosi Rojters.

Stanica metroa u Hongkongu juče je teško oštećena kada su u bačeni molotovljevi kokteli, ali niko nije povređen.

Nasilni protesti eskalirali su nakon što je liderka te kineske teritorije Keri Lam, posle više od 50 godina, uvela zakon o vanrednim situacijama iz kolonijalnog doba, kojim je zabranjeno nošenje maski za lice, kako bi ugušila višemesečne nemire.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Kasnije su se proširili na zahteve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

 KWAN KUNG TEMPLE HANDOUT
KWAN KUNG TEMPLE HANDOUT

strana 1 od 563 idi na stranu