Vlada Tuzlanskog kantona finansira povratak više Bošnjaka, nego Srba

Vlada Tuzlanskog kantona, u BiH, odlučila je da finansijski podrži povratak 30 Bošnjaka i dvoje Srba, saopštio je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53
Ilustracija: Depositphotos/ Tatiana53

Odbor smatra da je takva odluka neprihvatljiva, jer u tom kantonu ionako živi većisko bošjačko stanovništvo.

Komisija za odabir i predlaganje korisnika grant sredstava Vlade Tuzlanskog kantona povratak 30 Bošnjaka i dvoje Srba biće finansirano sredstvima kantonalnog budžeta, koja su predviđena za podršku povratka prognanih.

Ova odluka je objavljena na zvaničnom sajtu vlade, a Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH smatra neverovatnim budući da je, kako kažu, reč o kantonu koji važi kao "oličenje multietničnosti".

Smatraju, naime, da je takva odluka neverovatna jer će sredstva biti izdvojena za povratak naroda kojeg u tom kantonu, inače, ima preko 90 odsto.

Podsećaju da je, na primer, od 251 državnog službenika u Vladi Tuzlanskog kantona samo četvoro Srba, i da je od 196 nameštenika samo troje iz srpskog naroda.

"Umesto da se Vlada Tuzlanskog kantona potrudi da ispoštuje Ustavom zagarantovana prava Srbima na proporcionalnu zastupljenost u organima vlasti, da pomogne obnovu srpskih sela, da spreči seču šume u vlasništvu Srba, ovim aktom Komisija Vlade Tuzlanskog kantona ismejava Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, sme se u lice srpskom narodu, i na posredan način poručuje Srbima da nemaju šta da traže u Tuzli ni u Tuzlanskom kantonu", poručuju iz pomenutog odbora u saopštenju koje je potpisao predsednik Ðorđe Radanović.

strana 1 od 183 idi na stranu