Aktivistkinja uložila žalbu zbog sistema nadzora u Moskvi

Jedna ruska aktivistkinja je podnela tužbu protiv sistema za prepoznavanje lica koje koriste vlasti u Moskvi i nada se da će dokazati da je taj sistem ilegalan.

Izvor: Beta, Beta/AFP

Utorak, 08.10.2019.

21:59

Aktivistkinja uložila žalbu zbog sistema nadzora u Moskvi
Ilustracija: Depositphotos/ KostyaKlimenko

Aliona Popova, aktivistkinja za odbranu ženskih prava, najpre je bila žrtva tog sistema kada je joj se sudilo jer je prošle godine protestovala ispred Parlamenta Rusije.

Snimci video-nadzora korišćeni na sudu su pokazali da je kamera primetila i pre no što je počela svoju protestnu akciju koju je izvela sasvim sama.

"Kamera je tada za 32 puta povećala moje lice i to usred gomile", rekla je aktivistkinja za Frans pres.

Po njenim rečima tehnologija za identifikaciju se u velikoj meri koristi u sudovima protiv opozicije u Moskvi, a propisi o zaštiti podataka to dopuštaju.

"Tražimo da pokažu kako funkcionišu njihovi algoritmi, gde se čuvaju slike i video snimci i ko ima pristup njima", rekla je Popova.

Po ruskom zakonu o zaštiti ličnih podataka, potrebna je saglasnost pre no što se podaci upotrebe.

"Pregeldali smo sve zakone i propise, i ni po jednom ta tehnologija nije legalna. Ti algoritmi su 'crna rupa' i vlasti mogu da ih zloupotrebljavaju. Suočeni smo sa sistemom totalnog nadzora bez ikakve informacije o tome ko nas nadgleda. Naše podatke mogu i da prodaju i niko neće odgovarati", rekla je ona.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u ponedeljak je branio tehnologiju prepoznavanja lica rekavši novinarima da se ona koristi u većini zemalja i da pomaže da se obezbedi sigurnost, hvataju kriminalci i spreče teroristička dela.

Nema mnogo informacija o tehnologiji koja se koristi u Moskvi ali ruski mediji su ukazali na pojavu specijalnih kamera u metrou za vreme demosntracija, prenosi Frans pres.

Rusija ima najmanje 170.000 nadzhornih kamera u ulicama velikih gradova ali se ne zna koliko njih je opremljena tehnologijom za prepoznavanje lica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: