"Ako su tvrdnje o pritiscima tačne, Trampov opoziv je jedina opcija"

Vašington -- Ako istraga pokaže da je Donald Tramp pritiskao predsednika Ukrajine da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, Trampov opoziv bio bi jedina opcija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: GettyImages/Maja Hitij
Ilustracija: GettyImages/Maja Hitij

Pročitajte još:
WJ: Tramp pritiskao Zelenskog da istraži Bajdenovog sina; "Onda nema kraja zloupotrebama"

Tramp: Nisam rekao ništa pogrešno

Tako je slučaj o navodnim pritiscima na Voldomira Zelenskog ocenio predsednik Obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa Adam Šif.

"Ako predsednik stopira vojnu pomoć dok istovremeno pokušava da zastraši stranog vođu da učini nešto zabranjeno kako bi napakostio protivniku tokom predsedničke kampanje, tada bi opoziv bio jedini odgovarajući lek za zlo koje takvo ponašanje predstavlja", rekao je Šif.

Ovaj demokrata ranije nije pozivao na Trampov opoziv, ali izjava za CNN pokazuje da je promenio mišljenje.

Šif je 25. juna izjavio da je jedini način da Tramp napusti predsedičku funkciju da bude poražen na sledećim izborima.

Druge demokrate, uključujući kandidatkinju za predsednika Elizabet Voren, pozvali su vodjstvo Demokratske stranke da odmah zatraže Trumpov opoziv.

Ove nedelje je otkriveno kako je "zviždač" u američkoj obaveštajnoj službi 12. avgusta poslao službenu prijavu glavnom inspektoru u kojoj je u središtu Trampov telefonski razgovor s novim ukrajinskim predsednokom Volodimirom Zelenskim.

"Zviždač" je ocenio kao zabrinjavajuće "obećanje" koje je republikanski milijarder dao stranom lideru.

Donald Tramp je odbacio te optužbe, dodajući da je reč o još jednom politički motivisanom napadu.

Brojni američki mediji, kako se navodi, optužuju Belu kuću za pritisak na Ukrajinu kako bi istražila Bajdenovig sina Hantera, koji je radio za jednu ukrajinsku gasnu kompaniju od 2014. kada je njegov otac bio potpredsednik Baraka Obame.

strana 1 od 547 idi na stranu