Velika Britanija i EU nastavljaju pregovore kako bi sprečili krizu

London -- Evropska unija saopštila je u petak da su se pregovarači Britanije i EU saglasili da nastave razgovore kako bi se prevazišla kriza oko Bregzita.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Hollie Adams
Ilustracija: EPA-EFE/ Hollie Adams

Evropska komisija saopštila je da su tehnički razgovori usredsređeni na "prvi set koncepata, principa i ideja koje je Velika Britanija iznela".

EU je zatražila da Velika Britanija podnese pismene predloge kako da roba nesmetano prelazi preko irske granice bez skupih i dugotrajnih kontrola nakon što Severna Irska napusti EU zajedno sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Komisija kaže da je "neophodno da postoji potpuno izvodljivo i pravno operativno rešenje" uključeno u pravno obavezujući sporazum o Bregzitu.

Navodi se da je EU i dalje "voljna i otvorena da ispita sve takve predloge koji su u skladu sa ciljem bekstopa" koji Velika Britanija želi da ukloni, a koji se sada nalazi u sporazumu.

Bekstop je mehanizam koji od Velike Britanije zahteva da zadrži određena pravila EU kako bi izbegla čvrstu granicu između članice EU Irske i Severne Irske.

strana 1 od 12 idi na stranu