SAD: Spremni smo za rat; S. Arabija: Gotovo sigurno Iran iza napada; Iran: Upozoravamo vas

Potpredsednik SAD Majkl Pens izjavio da je američka vojska spremna da odgovori na napade na saudijske naftne objekte. Iran poslao zvanično upozorenje.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/U.S. government/Digital Globe
Foto: Tanjug/AP/U.S. government/Digital Globe

"Nakon neisprovociranog napada ovog vikenda na niz naftnih objekata u Saudijskoj Arabiji uveravam vas da smo mi spremni (za vojnu reakciju)", rekao je Pens. On dodaje da će SAD zaštititi sebe i saveznike u Persijskom zalivu, dok će napad na saveznike Amerikanaca i svetske isporuke nafte doživeti neuspeh.

On je ponovio da su SAD "spremne za rat", kako se ranije izrazio američki predsednik Donald Tramp.

O napadu na naftno postrojenje konačno se oglasila i Saudijska Arabija, koja je saopštila da je gotovo sgurna da iza napada na njeno naftno postrojenje stoji Iran. "Skoro sigurno je napad izvršen uz podršku Irana", rekao je princ Kalif bin Bander bin Sultan al Saud, ambasador Saudijske Arabije u Londonu.

On je naveo da Saudijska Arabija ne želi da reaguje ishitreno jer su novi konflikti poslednja stvar koja je potrebna regionu.

Saudijski princ Mohamed bin Salman je izjavio da napad na naftna postrojenja u toj zemlji predstavlja "pravi test svetske volje" da se suprotstavi subverzivnim aktima koji prete međunarodnoj stabilnosti, prenose mediji. On je to rekao u telefonskom razgovoru sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da "zauzme čvrst stav i odlučnu akciju" prema takvim napadima, prenosi Rojters.

Međutim, ni Iran nije ostao nem na optužbe. Osim što danima negiraju da oni ne stoje iza napada za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti, danas je stiglo i upozorenje Vašingtonu.

"Iranski odgovor na eventualni vojni napad neće biti ograničen na njegov izvor", poručio je Teheran u zvaničnoj diplomatskoj noti upućenoj Vašingtonu, prenosi agencija ISNA.

Ta nota je upućena SAD preko švajcarske ambasade, a Iran je i u njoj ponovio da ne stoji iza napada. Kako se navodi, Teheran je poslao i upozorenje da bi svaki korak SAD prema Iranu dobio direktnu reakciju.

strana 1 od 547 idi na stranu