Afera "Reket": Traži se produženje pritvora za Katicu Janevu

Skoplje -- Tužiteljka za organizovani kriminal Severne Makedonije Vilma Ruskoska podnela zahtev za produžavanje pritvora razrešenoj specijalnoj tužiteljki Katici Janevoj.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Janeva je, inače, trećeosumnjičena u istrazi afere "Reket".

Kako su preneli lokalni mediji, Ruskoska traži da Janevoj, koja je pritvorena u istražnom zatvoru "Skoplje" od 21. avgusta, bude produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva i opasnosti da utiče na svedoke ili uništi dokaze.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od trećeg razloga za pritvor Janevoj - mogućnost da ponovi krivično delo, jer to više nije moguće pošto je 15. septembra razrešena sa mesta specijane tužiteljke.

Advokatica Janeve, Irena Frčkovska, podnela je juče krivičnom sudu u Skoplju zahtev da razrešena specijalna tužiteljka bude puštena iz pritvora da se brani sa slobode, uz davanje garancije u nepokretnoj imovini.

Razrešenu specijalnu tužiteljku Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da je, dok je bila na funkciji, krajem prošle i u prvoj polovini ove godine, "iskoristila položaj i ovlašćenja i sebi i drugim osobama obezbedila izuzetnu materijanu korist".

Pored Janeve, osumnjičeni za iznudu od 1,5 miliona evra su i Bojan Jovanovski Boki 13 i Zoran Milevski, koji su od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva tražili novac da bi dobio bolji tretman u istrazi Specijalnog tužilaštva "Imperija".

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni i pritvoreni Jovanovski i Milevski.

strana 1 od 192 idi na stranu