Otkriven šverc 7500 litara nafte na pokvarenom brodu

Carinici su juče na prelazu Veliko Gradište sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 7.500 litara nafte na jednom brodu koji je bio u kvaru.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Sascha Steinbach
Ilustracija: EPA-EFE/ Sascha Steinbach

Nemački brod ''Johan Straus'' koji je u vlasništvu mađarske firme pokvario se tokom plovidbe, pa je drugi brod bio angažovan da ga došlepa do mesta gde bi bio remontovan.

Prilikom ulazne kontrole u Srbiju carinici su otkrili da se u njegovim pogonskim tankovima nalazi mnogo više dizel goriva od prijavljene količine.

Naime, ''buster'' uređajem za merenje gustine materije utvrđeno je da se umesto 65.000 litara goriva u njemu nalazi skoro 73.000 litara.

Protiv mašiniste, koji se u vreme otkrivanja prekršaja jedini nalazio na brodu, podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka čiji je ishod novčana kazna, kao i naplata protivvrednosti robe koja se ne može oduzeti.

Kako je carinarnica Kladovo potom donela i rešenje o naplati carine i drugih uvoznih dažbina, ukupno naplaćena suma za ovaj prekršaj bila je gotovo 1,6 miliona dinara, što su sredstva koja se direktno slivaju u državni budžet.

Početkom meseca carinici su sprečili šverc pet tona nafte.

strana 1 od 110 idi na stranu