Poslanici usvojili Zakon o dualnom modelu studiranja

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic
Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

Takođe i Zakon o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, Izmene i dopune Zakona o patentima, Zakon o autorskim i srodnim pravima i Zakon o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

U obrazloženju Zakona o dualnom obrazovanju Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao je da studenti koji se opredele za učenje kroz rad, mogu da računaju na pomoć kompanija, kroz dobar ugovor i garantovani posao.

Predviđeno je da studenti dobijaju najmanje 50 odsto prosečne plate u kompaniji, a korist će kroz razvoj privrede, prema rečima ministra, imati i visokoškolske ustanove i kompanije.

Usvojen je i Zakon o autorskim i srodnim pravima oko kojeg je u raspravi bilo dosta polemike.

Predlagač je rekao da je cilj zakona uspostavljanje efikasnijeg sistema zaštite autorskih prava, dok su poslanici Srpske radikalne stranke kritikovali predlog jer je, kako su istakli, donet na osnovu direktiva Evropske unije, nedorečen i podložan različitim tumačenjima.

Posle glasanja, poslanici su započeli novu vanrednu sednicu na kojoj će razmatrati izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojima se starim studentima omogućava završetak studija po starom programu u naredne dve godine.

Izmenama zakona, studentima koji su studije upisali do 10. septembra 2005. godine omogućava se da fakultete završe u naredne dve školske godine.

Novim rokovima završetak tih studija predviđen je do kraja školske 2020/2021. godine, a za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka do kraja 2021/2022. godine.

Poslanici će razmotriti i autentično tumačenje Zakona o potvrđivanju ugovora Srbije sa Evropskom investicionom bankom, zbog nejasnoća koje su se pojavile u praktičnoj primeni pojedinačnih odredbi ugovora.

strana 1 od 122 idi na stranu