Utorak, 10.09.2019.

15:53

Ursulina očekivanja; šta će doneti novi komesar za proširenje?

Predsednica EK uputila je pisma predloženim komesarima. Komesaru za proširenje naglasila je važnost kredibilne perspektive za Z. Balkan i ubrzanje proširenja.

Izvor: Tanjug

Ursulina očekivanja; šta će doneti novi komesar za proširenje?
EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Novoimenovana predsednica EK Ursula fon der Lajen je u pismu Laslu Tročanjiju, kojeg je predložila za komesara za susedstvo i proširenje, istakla značaj kredibilne evropske perspektive za Zapadni Balkan i važnost ubrzanja napretka u procesu proširenja.

Predsednica Evropske komisije uputila je pisma svakom od predloženih komesara.

U pismu Tročanjiju ona je naglasila da je "evropska perspektiva Zapadnog Balkana pomogla da se prevaziđu istorijske podele i pokrenu ključne političke i ekonomske reforme". U isto vreme, navodi ona, spoljni uticaj u regionu značajno raste.

"Imperativ je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, kroz procenu zasnovanu na zaslugama svake zemlje kandidata, uz očuvanje kredibilne perspektive za budući pristup EU", navela je Fon der Lajenova u pismu Tročanjiju.

Ona je Tročanjiju poručila da bi trebalo da radi na ubrzanju strukturalnih i institucionalnih reformi i fokusira se na osnove vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije.

Ona je, takođe, pozvala Tročanjija da podrži sve napore u borbi protiv korupcije u regionu, kao i napore ka izgradnji dobrosusedskih odnosa i rešavanju bilateralnih sporova.

Fon der Lajenova je, takođe, uputila pismo Žozepu Borelu, kojeg je predložila za šefa diplomatije, u kojem je ukazala na značaj Evrope koja je više strateška i više ujedinjena u oblasti spoljnih poslova.

"Trebalo bi da pokušate da ojačate kapacitet Unije kako bi delovala nezavinso i promovišete njene vrednosti i interese širom sveta", poručila je ona.

Fon der Lajenova je dodala da EU, kao globalni lider, mora da donosi odluke na brži i efikasniji način.

Novoimenovana predsednica Evropske komisije objavila je danas u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara i saopštila da želi da njena

Komisija bude "fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: