"Makron je lično obavestio Trampa o dolasku Zarifa"

Francuska je, što je pre mogla, obavestila partnere G7 o iznenadnom dolasku iranskog MSP na razgovore na marginama samita u Bijaricu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug/Christian Hartmann, Pool via AP
Tanjug/Christian Hartmann, Pool via AP

Pročitajte još:

Iznenađenje na samitu G7, stigao iranski diplomata

Mediji prenose da je to rekao neimenovani francuski zvaničnik.

Francuski predsednik Emanuel Makron lično je obavestio američkog predsednika Donalda Trampa da je šef iranske diplomatije Džavad Zarif pozvan u Bijaric gde se održava samit G7, rekao je neimenovani francuski zvaničnik.

Ovaj zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, nije rekao kada ili kako je Tramp obavešten o iznenadnom dolasku Zarifa.

Bela kuća je prethodno saopštila da je američki predsednik Donald Tramp bio iznenađen Zarifovim dolaskom u Bijaric.

"Sve je organizovano u veoma kratkom roku", rekao je francuski zvaničnik za Rojters i doddao da se sve desilo veoma brzo.

"Druge zemlje su obaveštene što je pre bilo moguće. Sve se dogodilo za par sati", rekao je on.

Upitan zašto liderima ostalih članica G7 nije rečeno ranije za iznenadnu Zarifovu posetu, zvaničnik Jelisejske palate je rekao: "Oni su obavešteni dovoljno rano", dodavši da je diplomatska situacija bila takodje osetljiva.

Zarif je u Bijaricu razgovarao s Makronom i diplomatama Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

Francuski zvaničnik je izjavio i da će pre okončanja samita biti nekoliko sastanaka posvećenih spornim nuklearnim ambicijama Irana.

Makron je preuzeo vodeću ulogu u pokušaju spasavanja međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana iz 2015. godine koji je doveden u pitanje pošto su SAD izašle iz njega pre više od godinu dana.

Svet

strana 1 od 518 idi na stranu