Zarif na G7, Francuska uplela prste?

Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7, izjavio je neimenovani francuski zvaničnik.

Podeli
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Pročitajte još:

Iznenađenje na samitu G7, stigao iranski diplomata Zarif: Tramp je nepredvidiv, pa bi mogao i Teheran da bude. Dovešće do haosa Packa za Makrona: Niko ne govori u ime SAD osim njih samih

Francuska ga je pozvala u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, kako je naveo zvaničnik.

On je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na samit u francukom gradu Bijaricu usledila pošto su se lideri sedam najvećih svetskih privreda, među kojima je i predsednik SAD Donald Tramp, sinoć okupili na večeri.

Iznenadni dolazak Zarifa u Bijaric usledio je dva dana posle njegovog sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, domaćinom samita G7.

Upitan da li je Bela kuća znala za dolazak Zarifa, zvaničnik je kazao da Francuska postupa samostalno, ali je naveo da su Makron i Tramp tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka poduže razgovarali o Iranu.

Francuski zvaničnik je rekao da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i dodao da Francuska "sarađuje potpuno transparentno sa SAD i sa evropskim partnerima".

Pošto je neočekivano došao na samit G7, Zarif se odmah uputio ka zgradi gde lideri sedam najvećih svetskih privreda debatuju o odnosu prema nuklearnim ambicijama Teherana.

Francuski zvaničnik je kazao da se Zarif odmah po dolasku sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Avion u kojem je Zarif bio poleteo je jutros iz Teherana i nekoliko sati kasnije sleteo na aerodrom u Bijaricu, koji je od petka zatvoren za sav saobraćaj koji nije povezan s dolaskom učesnika samita.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi napisao je ranije na Tviteru da je Zarif odleteo u Bijaric na poziv Le Drijana i dodao da se šef iranske diplomatije u Francuskoj neće sastati ni pregovarati s američkim zvaničnicima.

Svet

strana 1 od 518 idi na stranu