"EU da uvede sankcije Hrvatskoj"

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta zatražio je od EU da uvede sankcije Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto, arhiva: Screenshot/B92
Foto, arhiva: Screenshot/B92

Zbog, kako navodi, sistematskog kršenja prava Srba i rehabilitacije genocidne NDH i ustaštva.

"O tome govore brojne činjenice. Hrvatska vlast organizuje dve velike proustaške manifestacije - proslavu Oluje u kojoj se slavi proterivanje preko 250.000 Srba i komemoraciju ubijenim ustašama u Blajburgu", kaže Linta u izjavi za javnost.

EU, smatra Linta, pored uvođenja sankcija Hrvatskoj, treba da zahteva da Zagreb počne proces suočavanja sa genocidnom, zločinačkom i ustaškom prošlošću što znači i da hrvatska vlast donese odluku o prestanku proslave Oluje kao i ukine pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad sramnom komemoracijom ubijenim ustašama u Blajburgu.

Linta navodi da bi EU morala da traži od Zagreba da ukine proustašku Deklaraciju o Domovinskom ratu kojom se Srbija i Srbi nazivaju agresorima, da donese odluku o uklanjanju i uništavanju spomenika i drugih obeležja ustašama, teroristima i ratnim zločincima.

Takođe, smatra da je bitno donošenje odluke o uklanjanju desetina hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje.

Linta kaže da je bitno i da se zahteva da se prekine finansiranje koncerata Tompsona, a predsavnicima centralne i lokalne vlasti zabrani priusustvo na tim koncertima.

Prema njegovim rečima, EU bi morala da zabrani sve druge proustaške skupove čiji je cilj veličanje ustaštva, NDH i revizija istorije da zabrani proustaške portale i emisije na televizijama.

EU bi, kako smatra Linta, morala da traži od Hrvatske da dopuni Krivični zakon s ciljem da se upotreba ustaških simbola, poruka, pozdrava, pjevanje ustaških pesama i ispisivanje ustaških i nacističkih grafita najstrože zabranjuje i kažnjava višegodišnjim zatvorom i velikim novčanim kaznama.

Linta podseća da je hrvatska vlast legalizovala upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" ka i ustaški grb na šahovnici sa prvim bijelim poljem.

On upozorava da "Hrvatski zvaničnici u javnosti gotovo svakodnevno ponavljaju ustašku teoriju o velikosrpskoj agresiji odnosno da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku".

Hrvatske institucije, kako upozorava, ne procesuiraju organizatore i počinioce zločina iz mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu