"Vašington je promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja"

"Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja."

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.08.2019.

16:28

Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

To je izjavio šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodao da je sastanak pokazao i da se SAD zalažu za kompromisno rešenje koje bi imalo u vidu i interese Srbije.

"Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosova, ali sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug - savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je neophodno da se dalje pregovara i da se traži kompromis", rekao je Dačić za Tanjug.

Komentarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka, on ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno".

"To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije", ocenjuje Dačić.

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u "dubokoj državi" - Kongresu i Stejt departmentu, koji zastupaju politiku autopilota - onu vođenu pre 20 i 30 godina.

Zato je, kaže on, sastanak Vučića i Pompea važan - da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavak dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije je sastanak u Njujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se s Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanaka sa predstavnicima Prištine.

Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM, ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

"Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše... To je ono što smo ukazivali, da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može, traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: