Šta se nalazi u tajnim dokumentima o Epstinu objavljenim dan pre njegove smrti VIDEO

Tajni sudski dokumenti o milijarderu Epstinu, koji se, kako se veruje, ubio u zatvoru prošle subote, objavljeni su samo dan pre njegove smrti.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/New York State Division of Criminal Justice
Foto: EPA-EFE/New York State Division of Criminal Justice

Pročitajte još:

Obrt u slučaju smrti milijardera: Čuvari krivotvorili unose u zapisnike

Među stranicama dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti su i imena nekih od bogatih i moćnih muškaraca - političara, tajkuna i drugih - koji se optužuju da su zajedno s Epstinom seksualno iskorišćavali maloletne devojke, od kojih su najmlađe imale 14 godina.

Istraga će se sada, nakon njegove smrti, zasigurno usmeriti upravo na one za koje se sumnja da su mu pomagali da seksualno iskorišćava maloletne devojke ili su sami u tome učestvovali. Ta istraga bi mogla, spekuliše se, da optuži neke od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u Americi.

Prva među njima je 58-godišnja Britanka Gislana Maksvel, ćerka pokojnog medijskog moćnika Roberta Maksvela, bivša Epstinova devojka koja je, prema optužbama, u stvari bila njegova glavna saradnica u vrbovanju i podvođenju maloletnih seksualnih robinja, prenosi Index.hr.

Bivša kućna pomoćnica u Epstinovoj vili na Floridi opisala je Gislanu Maksvel kao "madam kuće". Dotični sudski dokumenti su, naime, i proizašli iz privatne tužbe koju je Epstajova žrtva Virdžnija Džufri Roberts podnela protiv Maksvelove.

Ova devojka, kao i ostale žrtve, nije mogla da tuži Epstina, jer su na to izgubile pravo u sklopu sudske nagodbe 2008., kad je on dobio samo 18 meseci zatvora, tokom kog je slobodno išao na posao svaki dan i iz kog je prevremeno pušten na uslovnu slobodu, iako je već tada otkriveno da je silovao na desetine dvojaka. Ipak, Džufri je zato mogla da tužiti Maksvelovu.

U navedenoj tužbi, koju je podnela 2015., Džufri tvrdi da je bila jedna u nizu Epstinovih "seksualnih robinja" i da su je Epstin i njegovi partneri silovali u njegovim vilama u Njujorku, Novom Meksiku, na Floridi i na njegovom privatnom ostvu na Karibima, prozvanom "Pedofilsko ostvro" ili "Ostrvo orgija", prenosi Indeks.

Britanski princ, bivši senator, bivši guverner Novog Meksika, profesor s MIT-a

U iskazu koji je Džufri dala spominju se i neka imena Epstinovih partnera u zločinu: senator Džordž Mičel, bivši guverner Novog Meksika Bill Ričardson, pokojni naučnik sa MIT-a Marvin Minsk, ali i britanski princ Endru. Niko od njih nije službeno optužen, bar još, a svi poriču optužbe koje je ona iznela, navodi Indeks.

Ona spominje da ju je silovao "jedan princ" i jedan "strani predsednik", ali da se ne seća njihovih imena, samo da je predsednik "španski", što međutim može značiti i da je iz neke od zemalja španskog govornog područja.

Tužba koju je Džufri podnela protiv Maksvelove rešena je nagodbom 2017. po neotkrivenim uslovima, ali sud je ipak odlučio da se veći deo dokumenata vezanih za slučaj mogu objaviti. Zapravo, ovo je samo prvi paket dokumenata koji će biti objavljen.

"Moj ceo život vrtieo se oko toga da zadovoljavam ove muškarce i činim Gislanu i Džefrija srećnim. Čitav njihov život vrteo se oko seksa", rekla je ona advokatima u svom iskazu.

Bila je prisiljena da učestvuje "u orgiji s brojnim drugim maloletnim devojkama", stoji u dokumentima tužbe. Ona tvrdi da je, osim s Epstinom, "bila prisiljena na seksualne odnose s britanskim princem Endruom dok je bila maloletna", i to baš na "Pedofilskom ostvru", prenosi Indeks.

Iako se zvanično negira njegova umešanost, zna se da je princ Endru često bio gost na Epstinovim zabavama, a iz tog razdoblja postoji i fotografija na kojoj su on i maloletna Džufri zagrljeni i nasmejani.

"Žrtve zaslužuju pravdu i dobiće je"

Američki državni tužilac Vilijam koji je, komentarišući šokantno Epstinovo samoubistvo, poručio: "Budite sigurni da će se ovaj slučaj nastaviti protiv svakoga ko je bio njegov suučesnik. Nijedan sačesnik ne bi trebalo mirno da spava. Žrtve zaslužuju pravdu i dobiće je".

Bar je, podseća Indeks, takođe oštro kritiikovao propuste koje su uprava i osoblje njujorškog zatvora gde je Epstajn boravio napravili, a zahvaljujući kojima se Epstajn uspep obesiti u svojoj zatvorskoj ćeliji. Nakon njegovog samoubistva je, među ostalim, otkriveno da ga zatvorski čuvar nije proverio nekoliko sati prije nego se obesio, kao i da Epstin nije imao cimera u ćeliji, iako je po protokolu morao.

Bar je dao do znanja da je bio "užasnut" i "iskreno, ljut" zbog propusta zatvora i da je zatražio temeljnu istragu i najavio da će "biti posledica". Čini se da bi posledice konačno mogli snositi i oni koji su s Epstinom učestvovali u ovim gnusnim zločinačkim poduhvatima, zaključuje Indeks.

strana 1 od 518 idi na stranu