Sutra počinje Bajram: Čestitali verski zvaničnici, ali i političari

Vernici muslimanske veroispovesti u nedelju pročinju obeležavanje Kurban bajrama, a čestitke dolaze od predstavnika islamskih zajednica kao i političara.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 10.08.2019.

17:16

Sutra počinje Bajram: Čestitali verski zvaničnici, ali i političari
Ilustracija: Depositphotos/ikurucan

Kurban bajram počinje 11. avgusta i traje naredna četiri dana.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović čestitao je Kurban Bajram svim građanima islamske veroispovesti, uz poruku da ne zaborave da je čovek čoveku najveći dar od boga. "U islamskoj tradiciji, dan radosti u kojem se ostvarilo zajedništvo je upravo dan Bjarama, koji je pred nama. Zato, vi, koji znate veličinu zajedništva i živite u miru u svom domu i domovini, ne dozvolite sebi da ovaj Bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, komšijama i prijateljima", rekao je Nasufović u bajramskoj poslanici.

"Molite se za svakog čoveka, baš kako je radio i božji poslanik i ne zaboravite da je čovek čoveku najveći dar od boga", rekao je reis i poželeo dobro zdravlje, uspeh u životu i radu, sreću u porodici svim ljudima širom sveta koji, kako je rekao, žele mir i dobro čovečanstvu. Reis je istakao da je kurban svako odricanje od onoga što nam je drago i važno i sve što nas približava bogu, težak put, ali je nagrada velika.

Mešihat Islamske zajednice uputio je Bajramsku poslanicu islamskim vernicima povodom sutrašnjeg velikog praznika Kurban bajrama. "Provedimo bajramske dane u odricanju od svega nevaljalog - mržnje, zlobe, oholosti, škrtosti, sebičnosti, ljubomore, kukavičluka i gramzivosti. Provedimo ove mubarek dane u ljubavi i prijateljstvu, solidarnosti i dobročinstvu, te uzajamnom potpomaganju.

U tom smislu, svim pripadnicima islama u zemlji i dijaspori - Bošnjacima, Albancima i Romima, "Bajram šerif mubarek olsun", da ga u zdravlju, berićetu i Božijem raziluku provedete i još mnogo dočekate", kaže se u poslanici predsednika Mešihata muftije Mevluda ef. Dudića.
EPA-EFE/STR
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je svim građanima islamske veroispovesti najiskrenije čestitke povodom Kurban bajrama, napominjući da bajramski dani "ukazuju na neprolazne vrednosti utkane u zajednički život, na razumevanje i poštovanje raličitosti i na značaj multietničkog i multikonfesionalnog sklada jednog društva".

Predsednica Bošnjačkog nacionalnoj veća Jasmina Curić je povodom Kurban Bajrama, uputila najiskrenije čestitke svim Bošnjacima u Sandžaku i dijaspori i svim građanima koji proslavljaju taj praznik. Ona je navela kako se nada da će ovaj Bajram "biti blagdan jedinstva i mira među ljudima", prenosi BNV. "Neka bajramski dani budu podsticaj širenju tolerancije, poverenja i saradnje među ljudima svih nacija i vera koje žive u Sandžaku", poželela je Curić.

Čestitke je uputio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. "Svim pripadnicima islamske zajednice upućujem najiskrenije čestitke povodom Kurban Bajrama, uz želju da ovaj veliki praznik provedete u miru i dobrom zdravlju, ispunjeni radošću i ljubavlju za svoje bližnje. Obeležite ove dane svečano i u duhu tradicije, uz međusobno uvažavanje, i neka oko vas uvek budu sloga i razumevanje", naveo je Vučević.

Ministarka Nela Kuburović takođe je čestitala Bajram. Ona je istakla da Kurban Bajram treba da nadahne svakog vernika da prazničnu radost podeli sa komšijama druge vere i nacije, jačajući vrednosti mira, razumevanja i tolerancije.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, čestitala je Kurban bajram svim vernicima islamske veroispovesti. "Svim građanima islamske veroispovesti čestitam veliki praznik, Kurban bajram, uz iskrenu želju da praznik provedete u zdravlju, ljubavi i radosti sa svojim porodicama. Dani praznika uvek nas vraćaju univerzalnim vrednostima i podsećaju na značaj solidarnosti, uzajamnog poštovanja i bogatstva različitosti", navodi Mihajlovićeva u čestitki.

Čestitke povodom Bajrama stigle su i od predsednika vojvođanske vlade Igora Mirovića. "U ime Pokrajinske vlade i u svoje lično ime, svim građanima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke povodom praznika Kurban bajrama, sa željom da ga provedete u miru, toleranciji i dobrom zdravlju sa svojom porodicom i prijateljima. Neka Kurban bajram donese radost u vaše domove", navodi se u čestitki.

Ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić svim vernicima islamske veroispovesti čestitao je praznik Kurban bajram uz želju da im praznični dani donesu mir, toleranciju, međusobno uvažavanje i razumevanje, jer veliki praznici upravo podsećaju na istinske vrednosti.

“U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime, srdačno vam čestitam Kurban bajram. Svima nama koji živimo na Kosovu, jedni pored drugih i jedni sa drugima, mora biti i jeste cilj da očuvamo naše zajedništvo, prijateljstvo i razumevanje. Neka toplina praznika bude nadahnuće za bolji život na ovim prostorima. Zato učimo jedni od drugih i jedni druge da bi nam sve što činimo bilo dobro i da bi nam život u miru i blagostanju bio zajednički cilj", naveo je Jevtić, navodi se u saopštenju.

I predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je islamskim vernicima Kurban Bajram uz želju da praznik provedu u miru, zdravlju i porodičnoj sreći. "U vremenima velikih iskušenja i nesebičnog ulaganja da svim zajednicama obezbedimo bolje uslove života opština Gračanica nastoji da neguje međuljudske i međunacionalne odnose kako bi našu Opštinu učinili kvalitetnijim mestom za život", naveo je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: