"NATO mora da razume kineski uspon"

"NATO mora da razume posledice kineskog uspona, dok Peking proširuje svoju moć širom sveta, uključujući oblasti koje mogu da izazovu članice NATO."

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2019.

13:51

Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo

To je izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Ovde se ne radi o pomeranju NATO na Pacifik, već o odgovoru na činjenicu da nam se Kina približava. Investira se u kritičnu infrastrukturu u Evropi, povećava se prisustvo na Arktiku, u Africi, kao i u sajber prostoru", rekao je Stoltenberg za Rojters.

Prema njegovim rečima, sve to je važno za NATO da bi se Alijansa pozabavila usponom Kine. Stoltenberg kaže da se to radi u saradnji sa partnerima u tom regionu - Australijom, Novim Zelandom, ali i Japanom i Južnom Korejom.

Stoltenberg je kazao i da je razgovarao sa američkim ministrom odbrane Markom Esperom, koji je rekao da Kina destabilizuje Indo-pacifički region, kao i da će trebati vremena da se napravi oružje srednjeg dometa, kao i da će za njegovo raspoređivanje u tom delu sveta trebati vremena.

Stoltenberg je tokom boravka u Australiji razgovarao sa zvaničnicima i o Kini koja je najveći trgovački partner Australiji, iako su diplomatski odnosi znatno zahladneli zbog navodnog uticaja Kine i zabrinutosti te zemlje zbog kineske 5G tehnologije.

"NATO smatra da će 5G tehnologija blokirati društvo i organizacija sada radi na formulaciji načina da se obezbedi sopstvena tehnologija. Tehnologija 5G je izuzetno važna i pogađa sve delove života, industrije, komunikacije, energetike", rekao je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: