Sirijski pobunjenici upozorili da će odgovoriti u slučaju kršenja primirja

Džihadistička grupa Hajat Tahir al Šam, koja kontroliše već deo sirijske provincije Idlib, upozorila da će odgovoriti ukoliko sirijske vlasti prekrše primirje

Izvor: B92

Petak, 02.08.2019.

21:24

Sirijski pobunjenici upozorili da će odgovoriti u slučaju kršenja primirja
Ilustracija: Deposit photos/zabelin

Svako bombardovanje ili agresija na gradove i lokalitete Idliba i okoline "dovešće do kršenja primirja, i ako se to dogodi, imaćemo pravo na odgovor", navela je ta grupa.

Vlada Sirije saopštila je juče da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na severozapadu zemlje.

Snage sirijske vlade uz podršku Rusije vode tromesečnu ofanzivu na poslednje uporište pounjenika, u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Sirijska vlada je navela da je primirje uslovno i da zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitarizovanih oblasti oko uporišta, definisanih u sporazumu o primirju iz septembra. Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebalo da bude zona bez konflikta.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Oko tri miliona ljudi živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika kojom dominiraju ekstremisti Al Kaide i drugih džihadističkih grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: