Homoseksualni brakovi bez podrške poslanika

Homoseksualni parovi i dalje neće moći da sklapaju brakove u Crnoj Gori.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositephotos/Mehaniq
Ilustracija: Depositephotos/Mehaniq

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola nije dobio potrebnu većinu u parlamentu, iako ga je predložila Vlada.

Protiv tog zakona bili su poslanici manjinskih stranaka.

Crnogorske nevladine organizacije ocenile su da su neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola poraženi demokratski proces u Crnoj Gori i evropski put.

Opoziciona Socijaldemokratska partija pozvala je Vladu da ponovo predloži taj zakon, jer bi njeni ; poslanici glasali za njega da su danas bili u parlamentu. SDP je bojkotovala današnju sednicu u znak protesta zbog jučerašnjeg kažnjavanja njenog poslanika zbog iznetih političkih stanova čime je, kako tvrdi, prekršen poslovnik.

Da je predlog zakona usvojen, gej osobe bi imale ista prava kao heteroseksulani parovi.

Predlog zakona ne sadrži izričitu odredbu da gej osobe mogu da usvajaju decu, ali dozvoljava da se zajedno staraju o deci jednog od partnera.

Predlogom je bilo predviđeno i da gej osobe mogu da sklapaju brakove, da nasleđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na penziono i socijalno osiguranje, posete u bolnicama, da se zajedno brinu o deci, ali i obavezu da se staraju o detetu svog partnera ako nema bližeg srodnika.

Bilo je predviđeno i da partner koji nije roditelj deteta, mora da izdržava decu drugog partnera ako ona nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to. Obaveza partnera bi postojala i posle smrti roditelja deteta.

Predlogom zakona je bilo predviđeno da se partneru gej osobe koja ima dete, daje pravo da u hitnim slučajevima, kada detetu preti neposredna opasnost, donese odluku koja je najbolja za dete.

strana 1 od 165 idi na stranu