Abe bi da menja ustav uprkos izborima

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je na pokretanje javne debate o reviziji pacifističkog ustava te zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

19:56

Abe bi da menja ustav uprkos izborima
Foto: EPA-EFE/Kimimasa Mayama

Poziv je usledio uprkos tome što njegova koalicija nije uspela da osvoji dvotrećinsku većinu na izborima za gornji dom parlamenta.

Abeova koalicija osvojila je na izborima u nedelju većinu mandata u gornjem, slabijem domu japanskog parlamenta, ali nije uspela da dobije dvotrećinsku većinu, potrebnu za predlaganje promene ustava.

Međutim, Abe ne odustaje od dugo željene ustavne reforme. On je u ponedeljak ponudio fleksibilnost u reviziji ustava kako bi dobio podršku konzervativnih članova opozicionih partija.

"U najmanju ruku, potrebna je diskusija (o promeni ustava), i to je bila procena birača. Nadam se nacrtu promene ustava koji može da dobije dvotrećinsku podršku, brišući granicu između vladajućih i opozicionih stranaka", kazao je japanski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: