Skupština Srbije: Usvojen izveštaj Zaštitnika građana i Agencije za borbu protiv korupcije

Skupština Srbije usvojila je izveštaj Zaštitnika građana za 2018. godinu sa predlogom zaključka za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

08:58

Skupština Srbije: Usvojen izveštaj Zaštitnika građana i Agencije za borbu protiv korupcije

Pašalić je ranije kazao da se u toku izveštajne godine Zaštitniku građana obratilo preko 9.000 građana, a primeljeno je skoro 3.400 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povrede svojih prava.

On je dodao da je u toku 2018.godine Zaštitnik građana uputio 297 preporuka organima uprave.

Od ukupnog broja upućenih preporuka najveći broj 144 odnosi se na rodnu ravnopravnost. Najveći broj protužbi građana u 2018.godini odnosio se na rad predstavnika izvršne vlasti, posebno ministarstava, oko 20 odsto svih pritužbi.

Prema njegovim rečima, broj pritužbi koje se odnose na rad jedinica lokalne samouprave iznosi oko 13 odsto od ukupnog broja.

Građani su se prituživali i na rad pravosudnih organa, 11 odsto svih pritužbi.

U najvećem broju građani su se prituživali na kršenje prava u oblasti dobre uprave, te ekonomsko-imovine i socijalne sfere, dodao je Pašalić.

Pašalić je podvukao da pritužbe govore o egzistencijalnim problemima i nezaposlenosti, ali i o neefikasnoj državnoj upravi "koja ćuti kada treba da postupi u korist građana".

U radu organa uprave učestalo dolazi do povrede ili uskraćivanja prava građana, kao i ponavljanje istih ili sličinih problema u radu, rekao je Pašalić.

S druge strane, Zaštitnik građana beleži i intenzivnije aktivnosti Vlade Srbije na modernizaciji rada državne uprave kroz razvoj i primene različitih elektronskih servisa.

"Napredak se ogleda u ozbiljnom pristupu i učestalijim aktivnostima usmerenim ka usavršavanju kadrova iz oblasti dobre uprave", rekao je Pašalić. Skupština Srbije usvojila je danas izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije sa izveštajem o sprovođenju nacionalne strategije od 2013.do 2018.godine i akcionog plana za njeno sprovodjenje.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić rekao je ranije u raspravi da je Agencija u prethodnoj godini nadležnim tužilaštvima podnela 16 krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu ili su dali lažne podatke o imovini sa namerom prikrivanja.

Sikimić je kazao da je Agencija, nadležnim tužilaštvima i drugim državnim organima, podnela 13 izveštaja zbog postojanja osnovane sumnje da su funkcioneri, čija je imovina bila predmet provere, izvršili neko drugo krivično delo.

On je naveo da je prošle godine bio visok procenat postupanja funkcionera, 93,3 odsto, po rešenjima Agencije kada je reč o sukobu interesa.

Takođe je kazao da je povećan broj zahteva funkcionera za davanje mišljenja o sumnji u postojanje sukoba interesa, te dodao da je broj zahteva u odnosu na 2017.godini veći za 87,8 odsto.

On je istakao da je većina funkcionera uvažila odluke Agencije i data mišljenja, ali je primećen manji broj slučajeva na nižem nivou vlasti da se odluke Agencije o razrešenju funkcionera ne poštuju.

Sikimić je naglasio da od marta 2019.godine Srbije nije više među državama koje se nalze u "globalno nezadovoljavajućem režimu" u smislu usklađenosti sa preporukama GREKO - antikorupcijsko telo Saveta Evrope. Skupština Srbije danas je glasala o izveštajima nezavisnih institucija za 2018. godinu.

Pred poslanicima su se našli izveštaji poverenika za informacije od javnog značaja, zaštitnika građana i Agencije za borbu protiv korupcije, a potom je počela nova vanredna sednica.

Skupština je izveštaje nezavisnih institucija na dnevni red stavila pošto je Evropska komisija uputila kritike jer se izveštaji ne razmatraju.

Sednicu su međutim obeležile optužbe na račun bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića, za kojega su poslanici vladajuće većina rekli da je političar, a ne poverenik i da je sa pojedinim opozicionim medija i nevladinim organizacijama tražio podatke osetljive po bezbednost države Srbije.

Pošto se završilo glasanje poslanici su počeči novu sednicu na kojoj će se između ostalog razmatrati Predlog zakon o trgovini, izmene i dopune Zakona o eletronskoj trgovini i predlog zakona o robnim berzama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: