Finska od sutra predsedava EU

Brisel -- Finska od sutra preuzima rotirajuće šetomesečno predsedavanje EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dnaumoid
Ilustracija: Depositphotos/dnaumoid

Ovo će biti treći put da Finska, po utvrđenom rasporedu, kao zemlja članica dolazi na čelo Saveta EU.

Savet EU je telo koje okuplja ministre zemlja članica i sastaje se po određenim oblastima, od poljoprivrede do spoljnih i untrašnjih poslova.

Zemlja članica koja je u ulozi predsedavajuće tokom šest meseci vodi sve sastanke Saveta EU izuzev Saveta ministara spoljnih poslova kome predsedva šef diplomatije EU.

Istovremeno, zemlja koja predsedava zadužena je da vodi radne i ekspertske grupe, ali i da u ime Evropskog saveta sarađuje sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.

Finska šestomsečno predsedavnja Savetom EU preuzima od Rumunije, a 1. janura 2020. dogodine predaće ga Hrvatskoj.

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han najavio je da će Helsinki preuzimanjem predsedavanja od Bukurešta nastaviti da podržava politiku proširenja EU na Zapadni Balkan. On je izrazio očekivanje da će tokom finskog prededavanja, odnosno, do kraja 2019. godine Srbija otvoriti nova poglavlja u svojim prsitupnim pregovorima.

Finska je pred preuzimanje predsedavanja Savetom EU najvila da će se njen program zasnivati na socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti Evrope.

Kao ključni prioritet svog predsedavanja Finci navode EU ulogu u borbi protiv klimatskih promena.Program finskog predsedavanja obuhvata i jačanje jedinstvenog tržišta, slobodnu trgovnu zasnovanu na pravilima, korišćenje potencijala koje pružaju istraživanja, razvoj, inovacije i digitalizacija.

Bolje obrazovanje i trening, regionalna i socijalna pravda kao i rodna ravnopravnost ključ su za održiv razvoj EU i dobrobit njenih građana, navode Finci.

strana 1 od 18 idi na stranu