VB usvojila zakon o nultoj emisiji "staklenih" gasova

Cilj Velike Britanije da do 2050. godine dostigne nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte danas je postao zakon.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

13:43

VB usvojila zakon o nultoj emisiji
Foto: Depositphotos/anshar

Usvajanjem tog zakona Britanija je postala jedna od prvih zemalja među članicama G7 koje su sebi zadale takav cilj.

"Velika Britanija je pokrenula industrijsku revoluciju koja je bila odgovorna za ekonomski rast širom sveta, ali i za povećanje emisija", izjavio je britanski ministar energetike Kris Skidmor, a prenosi agencija Rojters.

"Danas ponovo predvodimo svet jer smo postali prva velika ekonomija koja je usvojila nove zakone o smanjenju emisija na nula odsto do 2050. godine", rekao je on.

Najnoviji cilj je zamenio prethodni, kojim se predviđalo smanjenje nivoa emisije gasova za 80 odsto do 2050. godine u odnosu na nivoe iz devedesetih godina prošlog veka.

Prvobitni cilj je odbačen jer je utvrđeno da ne zadovoljava obećanja data u okviru Pariskog klimatskog sporazuma iz 2015. godine o ograničavanju globalnog rasta temperature na 1,5 stepeni Celzijusovih.

Najnoviji potez će, ocenjuje Rojters, zahtevati velike promene, kao što su veća proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, ukidanje novih benzinskih i dizel automobila do 2035. i smanjenje potrošnje govedine i jagnjetine od 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: