"Sami sebi potkopavaju temelje"

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije izjavio je da se nada da će crnogorske vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće CG.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/Boris Pejović
Foto: EPA/Boris Pejović

Amfilohije ih je ponovo pozvao da ne usvajaju zakon kojim bi imovina crkve postala državna.

Govoreći o poruci koju je poslao na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i "da ne stvaraju razdore i mržnju", mitropolit Amfilohije Radović je rekao da se nada da će crnogorske vlasti to razumeti.

"To nije samo moja poruka i episkopskog saveta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva", rekao je Amfilohije za RTS

"Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se od zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana - Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Drugog Lovćenskog, pa sve do kralja Nikole Petrovića", poručio je on.

Prema njegovim rečima, ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vekove, naročito do 1918. i posle te godine, sve do današnjeg dana.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

"To je crkva božja i narod koji je iznade svega veran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom", naveo je Amfilohije.

Prema njegovim rečima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici "biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju", pogotovo njenu duhovnost.

Kako je naglasio, nada se da ova Crna Gora ne želi da razdvaja biće, već da se vraća i da obnavlja predanja koje je ugroženo naročito posle Drugog svetskog rata, rušenjem crkve na Lovćenu.

"Ovo što se sad pokušava bio bi nastavak tog zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu. To je crkvena imovina koja je upisana u katastar - jezerski vrh i crkva Svetog Petra Cetinjskog", ukazuje Amfilohije.

Tvrdi da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori, što će, kako najavljuje, predstaviti i međunarodnoj javnosti.

"Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vreme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno", ukazuje Amfilohije.

Poručio je da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali, kako je istakao, ta odluka je posle ukinuta.

Na tvrdnje vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

"Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona", zaključio je Amfilohije.

strana 1 od 148 idi na stranu