U Prištini najveći egzodus Srba obeležen kao "oslobađanje Kosova"

Priština -- Najveći egzodus Srba sa KiM pre 20 godina, privremene prištinske institucije obeležile ga kao dan kada su prve trupe te NATO ušle na KiM, kao "oslobađanje".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj
Ilustracija: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Dan kada se pre 20 godina dogodio najveći egzodus Srba sa Kosova i Metohije, nakon NATO bombardovanja, privremene prištinske institucije obeležile su kao dan kada su prve trupe te vojne alijanse ušle na kosovsku teritoriju, što oni doživaljavaju kao "oslobađanje Kosova".

Tim povodom u Prištini je održano niz manifestacija u prisustvu nekadašnjih visokih zvaničnika SAD i NATO, koji su najviše doprineli donošenju odluke o agresiji na Srbiju iz navodno humanitarnih razloga, među kojima su Bil Klinton, Medlin Olbrat i Vesli Klark.

Kako su preneli prištinski mediji, centralni skup je u podne održan na prištinskom Trgu Skenderbeg na kojem su govorili predstavnici privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj, kao i Klinton, Olbrajtova i Klark.

Klinton je rekao da je počastvovan ponovnim boravkom u Prištini, te da će se, kako je kazao, do kraja života boriti protiv etničkog čišćenja.

Olbrajtova je rekla da je srećna zbog prisustva ovim manifestacijama, te da "odluka o NATO intervenciji na Kosovu nije bila laka odluka".

Nekadašnji generalni sekretar NATO Klark je da je ta intervencija za njega bila veliko iskustvo, ali da ga svaki povratak čini srećnim jer vidi kako se, kako je rekao, "na Kosovu razvija demokratija, da postoji predsednik, parlament, ekonomija, te da je sve drugacije u odnosu na pre 20 godina".

Klinton je još krajem 2009. godine dobio spomenik u centru Prištine, a danas je otkrivena i bista Olbrajtovoj u znak zahvalnosti za sve što je nekadašnja američka državna sekretaraka uradila da se dogodi NATO agresija, nakon čega je usledila i odlukla o jednostrano proglašenoj kosovskoj nezavisnosti.

Olbrajtova je rekla da je počastvovana, da joj je to dragoceni poklon i da joj, kako je rekla, "Kosovo mnogo znači".

"Ovo je veoma dragocen dar za mene. Hvala vam za bistu koju ste postavili ovde, jer želim da svaki građanin Kosova zna da mi to mnogo znači. I ne samo za ono što sam učinila za njihovu decu, za sebe, već za ono što sam učinila za celu Evropu."

A putem video poruke građanima Kosova se obratila i bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton porukom da oni "zaslužuju nezavisnost i mir".

strana 1 od 114 idi na stranu