Osumnjičen za terorizam: Tražio snajperistu za atentat na Dodika

Z. H. iz Lukavca osumnjičen je da je preko društvenih mreža podstrekivao na ubistvo Milorada Dodika i predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović

Izvor: Sputnjik, Srpskainfo

Subota, 08.06.2019.

20:45

Osumnjičen za terorizam: Tražio snajperistu za atentat na Dodika
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Prema informacijama portala Srpska Info, koje prenosi RTRS, Z. H. je tražio snajperistu koji bi ubio funkcionere Republike Srpske.

Portparolka MUP-a Srpske Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale osumnjičenog, da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Srpske podnela Republičkom tužilaštvu izveštaj protiv Z.H. zbog sumnje da je počinio krivično delo „javno podsticanje na terorističke aktivnosti“.

„On je osumnjičen da je 23. januara ove godine na svom profilu na Fejsbuku izneo lične ideje, kojima je podsticao na terorističke radnje, pozivajući na otvorenu likvidaciju najviših zvaničnika Republike Srpske“, pojasnila je Miljanovićeva.

Kako nezvanično saznaje portal „Srpska info“, Z.H. je na svom profilu pokrenuo inicijativu da se angažuje snajperista kako bi ubio Dodika i Cvijanovićevu.

„Osim na napade protiv zvaničnika, Z.H. je pozivao i na napade na narod u Republici Srpskoj. On je tražio da se angažuje iskusni snajperista koji bi ispunio njegove zahteve. Te pretnje su shvaćene ozbiljno i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma je odmah reagovala“, rekao je izvor za „Srpsku info“.

On je pojasnio je da je ta uprava prvo utvrdila da nije reč o lažnom profilu i da je korisnik upravo Z.H.

Tokom istrage ostvarena je i saradnja s MUP-om Tuzlanskog kantona, jer on živi na području Lukavca.

„Policija je pretresla kuću i objekte koje on koristi. Tom prilikom pronađeni su pištolj i ručna bomba, mobilni telefoni i propagandni materijal. Reč je o radikalnom propagandnom materijalu“, istakao je izvor portala „Srpska info“.

Pronalazak oružja i bombi potvrđuje da se radi o opasnoj osobi i da je policija opravdano reagovala.

Izvor je dodao i da je za sada utvrđeno da Z.H. nije pripadnik vehabijskih ili selafijskih pokreta.

U međuvremenu, Z.H. je svoj sporni status obrisao s Fejsbuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: