Lažna vest obišla svet: Ne, eutanazija nije odobrena silovanoj tinejdžerki FOTO

Sedamnaestogodišnja tinejdžerka iz Holandije zatražila je eutanaziju i dobila je. To je vest koja je obišla u sredu svet. Međutim, ispostaviće se da je netačna.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

08:55

Lažna vest obišla svet: Ne, eutanazija nije odobrena silovanoj tinejdžerki FOTO
Ilustracija: Depositphotos/Sopotniccy

Kako prenosi Index.hr, vest o Noi Potoven iz mesta Arnhem u Holandiji objavili su ugledni svetski mediji poput Vašington posta, Independenta, Juronjuza... Navedeno je da je tinejdžerka zatražila etanaziju i da joj je ona odobrena, te je preminula u svom domu.

Ali, šta je istina u toj priči? Kako piše Indeks, lažna je vest nastala najverovatnije usled pogrešnog prevođenja ili tumačenja vesti o ovoj tinejdžerki, iz lokalnih medija.

Noa jeste zatražila eutanaziju, ali joj je ona odbijena, napisala je novinarka portala Politiko Naomi O' Liri na Tviteru. "Razgovarala sam s Polom Bolverkom, reporterom koji je pratio priču za 'Gelderlander' od 2018. Noa Potoven je teško bolovala od anoreksije i drugih poremećaja već neko vreme. Bez znanja roditelja zatražila je eutanaziju i odbijena je", napisala je Naomi O'Liri.

Njena porodica pokušala je mnoge vrste psihijatrijskog lečenja i Noa je hospitalizovana više puta. Poslednjih meseci se više puta pokušala ubiti. Porodica je čak zatražila i terapiju elektrošokovima, ali je taj zahtev odbijen jer je Noa premlada. Nakon toga, piše novinarka Politika, tinejdžerka je insistirala na tome da više ne želi nikakve terapije i bolnički krevet je postavljen u njenom roditeljskom domu.

Početkom maja počela je da odbija sve vrste hrane i tečnosti, a njeni roditelji i lekari saglasili su se da je neće prisilno hraniti.
"Ta odluka nije eutanazija. Holandski mediji nisu izveštavali o smrti Noe Potoven kao o slučaju eutanazije. Ova ideja se pojavila samo pri prenošenju holandskih vesti u medijima na engleskom jeziku", objasnila je Naomi O'Liri.

Vašington post je u međuvremenu ispravio svoju vest, uz napomenu da "nije jasno jesu li joj doktori pomogli pri umiranju, iako je ranije zatražila njihovu pomoć". Juronjuz je naprosto uklonio sve reference na eutanaziju i opis načina na koji je devojka umrla iz članka.

Nou su, kako je sama tvrdila, seksualno zlostavljali u školi od kada je imala 11 godina i silovala su je dvojica odraslih muškaraca kad je imala 14 godina.

Kao posledica ove teške traume, patila je od posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i anoreksije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: