Snimci iz vazduha pokazuju razmere katastrofe koja je zadesila srpske gradove VIDEO

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 03.06.2019.

13:22

Snimci iz vazduha pokazuju razmere katastrofe koja je zadesila srpske gradove VIDEO
Foto: Tanjug/Saša Petrovic

On je istakao da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.

Selo Viča, u opštini Lučani, skoro potpuno je pod vodom, javlja reporter TV Prve. Spasilačke ekipe su na terenu.

Zbog kiše koja od sinoć ne prestaje na području Kraljeva izlili su se bujični potoci u Sirči, a poplavljeno je i nekoliko kuća u Sirči i Ribnici.

Proglašena je vanredna situacija za teritoriju grada. U pojedinim delovima Kraljeva palo je između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, a tokom noći i jutra u pojedinim delovima Kraljeva nije bilo ni električne energije.

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada.

Usled obilnih padavina izlile su se reke i u novopazarskom kraju. Reke Jošanica i Raška, kao i bujični potoci, poplavili su više kuća, plodnih oranica i oštetili puteve. Trenutno je najkritičnije u naselju Šutenovac.

Tanjug je objavio snimke iz nekoliko poplavljenih gradova na kojima se vidi katastrofa koja je zadesila meštane.

Proglašena vanredna situacija na teritoriji Novog Pazara

Na teritoriji grada Novog Pazara proglašena je vanredna situacija zbog visokog vodostaja reke Raške, odlučio je gradski Štab za vanredne situacije posle obilaska terena na kome su angažovane sve ekipe i mehanizacija.

Ocenjujući da je vodostaj reke Raške najveći još od poplave 1979. gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da su leva i desna obala reke Raške ugrožene i da su sve ekipe na terenu.

"Sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo nastalu štetu”, rekao je Biševac dodajući da je raspoređeno 750 vreća sa peskom.

Perađene vode ispravne za piće još uvek ima u dovoljnoj meri.

Direktor “Direkcije za izradnju”, Mujo Šaćirović kazao je da su jutros tri reke imale povećan vodostaj i da su se izlile, posebno reke Trnava i Jošanica i to u delovima koji su standardno na udaru prethodnih godina.

Intezivno radimo i nadamo se da će ove godine početi sa korićenjem Banjske i Trnavske reke. Reka Raška je imala najozbiljnija izlivanja uglavnom izazvana ljudskim faktorom. Trenutno nema veće materijalne štete. Radi se procena daljih radova na odbrani, ali razmišljamo i o sanaciji", rekao je on.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadil Spahić rekao je da su preuzete sve mere predviđene u ovakvoj situaciji.

“Izvršili smo vanredni epidemiološki nadzor i konstantovano da je situacija nestabilna iz razloga što je došlo do izlivanja fekalija. Apelujemo na građane da preduzmu sve mere za održavanje lične higijene. Voda za piće je bakteriološki i hemijski ispravna. Kada dođe do čišćenja ulica, naše ekipe su u pripravnosti i izvršiće dezinfekciju”, rekao je dr Spahić, saopštio je gradski Štab. Vanredna situacija zbog obilnih padavina proglašena je i u Trsteniku, gde je poplavljeno 50 do 60 odsto teritorije opštine, a najviše je stradalo mesto Selište, gde je oko 80 kuća poplavljeno.

Zamenik predsednika opštine i zamenik predsednika Štaba za vanredne situacije Ljubiša Marković rekao je za Tanjug da je probleme izazvalo izlivanje manjih reka na teritoriji Trstenika, budući da je u tom kraju noćas palo oko 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Dodao je da su na terenu vatrogasci, zaposleni u komunalnim preduzećima, uz veliki broj vozila i mehanziacije.

Pored Selišta, veoma teško je pogođeno i mesto Mijajlovac, a problema ima i u drugim trsteničkim naseljima - Odžaci, Donja Crnišva, Donji Ribnik, Lopaš, Bogdnjae, Grabovac, Prnjavor, Mala Sugubina, Stublice, Brezovica, Popina, Stragari, Dublje, Medveđa i Božurevac, gde problem pravi i klizište.

"Praktično, to je više od 50 - 60 opštine", podvukao je Marković.

On je rekao i da je u selu Ribnik evakuisana stoka.

Marković je, međutim, naveo i da su iz Štaba za vanredne situacije dobili upozorenje da se očekuje nove padavine, do 30-ak litara po metru kvadratnom.

Zbog kiše koja neprestano pada od jutros, u mestu Dragačevo u opštini Lučani došlo je do izlivanja reke Bjelice koja je potopila oko sto kuća, srednju školu i fudbalski stadion, a učenici su na vreme evakuisani, preneo je RTS.

Reka Bjelica je dostigla je 330 centimetara u Dragačevu i nosi sve pred sobom.

Padavine su izazvale i izlivanje bujičnih vodotokova u gornjem Dragačevu.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je za agenciju Rina da je najkritičnija situacija u mesnim zajednicama Donji i Gornji Dubac, Glog, Viča, Milatovići, Kaona, Kotraža, Vučkovica, Rti i u delu Guče.

On je naveo da se izlila Gorušica u naseljenom mestu Viča u kojem je u toku evuakucaija oko 15 domaćinstava.

''Vučkovačka reka takođe preti da se izlije. Postoji opasnost da će, ako kiša nastavi da pada ovim intenzitetom, voda odneti i mostove u selima Donji Dubac i Glog”, kazao je Dolović.

Na teritoriji sela Svojnovo kod Paraćina noćas je palo 60 litara kiše po kvadratnom metru i usled bujičnih voda u ovom selu i susednom Potočcu ima štete na infrastrukturi i objektima gradjana.

Odlukom Štaba za vanredne situacije u tim mesnim zajednicama proglašena je vanredna situacija radi otklanjanja posledica elementarne nepogode.

To je rečeno danas na sednici tog štaba u Paraćinu, na kojoj je razmatrana situacija nakon upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na veće količine padavina.

Po nalogu Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini, štab je naložio angažovanje osposobljenih pravnih lica i potrebne mehanizacije za izvodjenje radova na nekoliko kritičnih lokacija i 24-časovni nadzor stanja na vodocima, angažovanje poverenika civilne zaštite i pripremu mehanizacije, zaštitne opreme i ljudstva za slučaj potrebe.

Javno preduzeće Srbijavode je uvelo vanrednu odbranu od poplava na svim objektima u svojoj nadležnosti.

Usled većih količina padavina očekuje se povećanje vodostaja na Crnici u Paraćinu, a mogu se očekivati i nepogode sa gradom i jakim vetrom.

Reka Crnica je maja 2014. godine poplavila Paraćin i pričinila veliku materijalnu štetu, te se gradi sistem zaštite od poplava koji se finansira iz fondova Evropske unije.
Vodostaj Dunava će zbog padavina narednih dana malo porasti, ali se na toj reci, kao ni na Savi i Tisi, ne očekuju problemi kad je reč o plovidbi, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

"Ne očekujemo nikakav problem usled višeg vodostaja na vodotocima drugog reda. Dunav, Sava i Tisa su regularni za plovidbu i nema nikakve najave da će usled dolaska većih voda drugog reda doći do porasta vodostaja i da će to uticati na plovidbu", rekao je Kovačević Tanjugu, nakon što su Srbijavode uvele vanrednu odbranu od poplava u celoj zemlji.

Kaže da je prema podacima tog ministarstva i Republičkog meteorološkog zavoda, kao i Direkcije za vodne puteve, nivo Dunava trenutno nešto viši i da se očekuje manji porast.

"Vodostaj Dunava će, ipak, biti ispod kote redovne odbrane od poplave", dodao je on.

Sava, kako kaže, ima takođe nešto viši vodostaj, ali će narednih dana stagnirati i opadati.

RHMZ: Nivo Save sutra u porastu kod Šapca i Beograda

Republički hidrometeoroški zavod (RHMZ) upozorio je danas da će vodostaj na reci Savi sutra biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda.

RHMZ je izdao hidološko upozorenje u kojem se navodi da će do srede 5. juna biti u porastu i vodostaj na Bjelici, Moravici, Skrapežu, DJetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa.

Kako se navodi, vodostaj na Crnci, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajćim nivoima.

U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

Vanredna odbrana od poplava na vodnom području Morava

Aktivnosti na vanrednoj odbrani od poplava sprovode se trenutno na vodnom području Morava, na potezu dugom 36,51 kilometar koji obuhvata delove teritorija Brusa, Novog Pazara, Tutina, Kraljeva, Lučana i Guče, rečeno je Tanjugu u Srbijavodama.

U skladu sa odlukom nadležnih vodoprivrednih organa o proglašenju vanredne odbrane od poplava na celoj teritoriji Srbije, svi raspoloživi tehnički i ljudski resursi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i uprava u sastavu ministarstva nalaze se na najkritičnijim tačkama pogođenim izuzetno velikim količinama padavina u prethodna 24 časa.

Za svega četiri sata, u zavisnosti od lokacije, palo je od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom.

Reč je, u prvom redu, o teritoriji grada Kraljevo i opštine Knić.

Redovna odbrana od poplava je proglašena na vodnom području Dunav na potezu dužine 22,41 kilometar koji obuhvata delove teritorija Beograda i Smedereva.

U Požegi poplavljeno 10 sela i oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta

U Požegi je usled obilnih kišnih padavina poplavljeno 10 sela, oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, oštećeni su putevi i izazvana su klizišta, rečeno je agenciji Beta i gradskoj upravi.

Kiša je izazvala nadolaženje potoka i formiranje bujičnih voda u požeškim selima Visibaba, Prijanovići, Pilatovići, Prilipac, Lopaš, Gorobilje, Godovik, Loret, Tabanović, Ježevica.

U deset domaćinstava je prodrla voda u kuće, saobraćaj je u prekidu na putevima u poplavljenim selima, a bujične vode su nosile i mostove.

Po prvim podacima, za oko dva sata, koliko je danas pre podne bilo kiše u Požegi i okolini, palo je oko 60 litara po kvadratnom metru.

Gornji Milanovac: Poplave zbog izlivanja bujičnih potoka, u toku evakuacija jedne porodice

U Gornjem Milanovcu je zbog obilne kiše došlo do izlivanja bujičnih potoka koji su poplavili nekoliko kuća, a najteža situacija je u Ulici Nikole Lunjevice u kojoj je u toku evakuacija četvoročlane porodice.

Kako je agenciji Beta rečeno u Opštinskom štabu za vanredne situacije, u kuću ugrožene porodice prodrla je voda visine 20 centimetara.

Štab za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu je apelovao na sve građane da redovno održavaju odvodne kanale pored svojih kuća i imanja, kako bi obezbedili uslove da voda nesmetano otiče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: