"Postavlja se neizbežno pitanje: Gde su granice Dodikovih igara?"

Bakir Izetbegović izjavio je da su izjave Aleksandra Vučića o BiH uglavnom korektne i da on nikada ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.05.2019.

21:17

Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Međutim, kako je rekao, suverenitet ne pominje i ničim se ne ograđuje od sve otvorenijih separatističkih izjava Milorada Dodika.

Izetbegović je to rekao na svečanoj sednici GO SDA, povodom 29 godina od osnivanja stranke, navodeći da su Vučić i Dodik često "zajedno, nasmejani i zagrljeni", prenosi Klix.

"Čemu onda verovati - verbalnoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ili neverbalnoj i konkretnoj podršci čoveku koji taj integritet svakodnevno dovodi u pitanje? I Republika Srpska se militarizuje, mimo Ustava i zakona. Uvodi se rezervni sastav policije, nabavljaju se vojne puške za policiju, prave se vežbe zajedno sa srpskom policijom pri čemu se prelazi državna granica", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao i kako ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin daje izjave kako "RS nema vojsku, ali ima srpski narod", kao i da Milorad Dodik crta neke nove karte Balkana, RS naziva "Zapadnom Srbijom" i ne odustaje od "glorifikovanja Karadžića i drugih presuđenih ratnih zločinaca".

"Ne sankcioniše četnike koji pevaju pesme o tome kako će ponovo teći krvava Drina, prave četničke parkove po RS-u, podižu spomenike Draži Mihailoviću", rekao je Izetbegović.

On je za Dodika rekao da se dolaskom na vlast postepeno pretvorio od socijaldemokrate u agresivnog nacionalistu, navodeći da već deceniju opstruira vitalno važne procese za zemlju i njene građane, poput procesa pomirenja, integraciju u EU, integraciju u NATO.

"Postavlja se neizbežno pitanje: Gde su granice Dodikovih igara? Hoće li Dodik jednoga dana preći sa reči na dela, i zaista pokušati da dovrši ono što je Karadžić počeo pre 27 godina? I šta treba da bude naš odgovor na sve to?", kazao je Izetbegović.

Govoreći o Rusiji, on je rekao da je ta zemlja sve prisutnija u regionu i da sve pristrasnije staje na stranu Srba u Srbiji i BiH, ali i da SAD, uprkos politici koju vodi predsednik Donald Tramp, ne odustaje od uticaja na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: