Nemačka dobija gradonačelnika koji nije njen državljanin?

Nemačka bi uskoro mogla da dobije prvog gradonačelnika koji nije državljanin te zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2019.

12:42

Nemačka dobija gradonačelnika koji nije njen državljanin?
Foto: EPA / Kay Nietfeld

Kao najverovatniji kandidat za tu funkciju u severnonemačkoj luci Rostok pominje se danski državljanin i lokalni preduzetnik Klaus Ruhe Madsen, kojeg podržavaju Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel i Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Madsen, čiju je predizbornu kampanju obeležilo deljenje čarapa u pešačkoj zoni Rostoka, nekada najvećoj luci bivše Nemačke demokratske republike, kaže da su Danci pragmatičan narod, koji radije preduzima male korake, a ne velike projekate.

On se nada da će na izborima ove nedelje osvojiti dovoljno glasova za drugi krug, koji će biti održan sredinom juna, prenosi Hina.

Madsen, inače lokalni trgovac nameštajem, smatra da će mu njegovo poslovno iskustvo pomoći u zadobijanju poverenja građana.

U Rostoku se, zajedno s izborima za Evropski parlament, održavaju lokalni izbori, a dosadašnji gradonačelnik Roland Metling nije se ponovno kandidovao za tu funkciju zbog starosti.

Najveća Madsenova konkurencija je kandidat stranke reformisanih DDR komunista Štefen Bokan, koji svom protivniku najviše zamera nedostatak iskustva u upravljanju.

Madsen je 1972. rođen u Kopenhagenu, ali se zbog posla preselio u Nemačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: