Merkelova na hrvatskom: Podržite HDZ i EPP

Zagreb -- Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je večeras na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu da je nacionalizam protivnik koji želi da uništi Evropu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Pročitajte još:

Merkelova u Zagrebu: Načelno podržavamo evropsku perspektivu zapadnog Balkana

Merkel je pozvala okupljene da podrže Evropu mira, slobode i blagostanja.

"Podržite HDZ i Evropsku narodnu stranku (EPP)", rekla je Merkel okupljenima u dvorani Cibona u Zagrebu, a taj poziv uputila je na hrvatskom jeziku što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Ona je u govoru pred više hiljada HDZ-ovaca ukazala da nacionalizam pokušava da uništi Evropu i rekla da se protiv toga treba boriti. Merkel je navela da je Evropa "projekat slobode" i da treba raditi na očuvanju mira i slobode.

Nemačka kancelarka je rekla i da "nije kontradiktorno biti ponosan na svoju zemlju i istovremeno izgrađivati Evropu".

"U Nemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još 90-tih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo mir", izjavila je Merkel.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Na HDZ-ovom predizbornom skupu govorio je i član bavarskog CSU (Hršćansko-socijalna unija) Manfred Veber, vodeći kandidat EPP za predsednika Evropske komisije, kao i lider HDZ Andrej Plenković i nosilac liste HDZ za izbore za Evropski parlament, Karlo Resler.

Skupu u košarkaškoj dvorani Dražen Petrović prisustvovalo je više hiljada članova HDZ koji su nosili državne i hrvatske zastave. Oni su šefa stranke Andreja Plenkovića, koji je u dvoranu ušao u pratnji Angele Merkel, dočekali ovacijama. Izbori za 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu zakazani su za 26. maj.

Nemačka kancelarka ranije danas održala je bilateralni susret sa premijerom Andrejom Plenkovićem. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Merkel je rekla da Nemačka načelno podržava evropsku perspektivu zapadnog Balkana, ali da moraju da budu ispunjeni svi kriterijumi za pristupanje.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

strana 1 od 133 idi na stranu